Primul Episcop ortodox român al Irlandei și Islandei, Preasfințitul Părinte Nectarie, a fost întronizat sâmbătă, 11 ianuarie 2025. Ceremonia a avut loc în biserica Parohiei „Sfântul Columba”-Dublin
Arta iconografică prezentată elevilor români din Gyula
Sub genericul „Tradiție și cultură bizantină în arta eclesială românească. Tehnica pictării icoanei pe lemn”, vreme de trei zile, în perioada 26 - 28 mai, s-a desfășurat un program dedicat artei pictării de icoane pe lemn, adresat elevilor de la Școala Generală și de la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Gyula, care au organizat evenimentul împreună cu Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria.
Cei care au susținut acest proiect educativ-religios și artistic destinat elevilor români din Gyula au fost părintele Irineu Bălan, starețul Mănăstirii Bucium din Arhiepiscopia Iașilor, și cinci pictori, membri ai atelierului „Divin Art” din Iași (Eveline Sidoriuc, Georgiana Sidoriuc, Iulian Sidoriuc, Cătălin Simiciuc și Elena Vasilica Vatamaniuc), care au venit în Ungaria cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la invitația Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria.
Manifestarea a cuprins două momente centrale: deschiderea programului, marți, 26 mai, dimpreună cu vernisajul unei expoziții cu icoane în incinta liceului și o conferință pentru prezentarea concluziilor și realizărilor, care a avut loc ieri, 28 mai, în sala festivă a aceleiași instituții. „Partea cea mai importantă a acestei manifestări au constituit-o atât exemplificarea concretă a ceea ce înseamnă pregătirea materialelor, etapele de lucru și pictarea propriu-zisă a icoanelor, realizată pe trei șevalete de către părintele Irineu și alți ucenici ai săi, cât și munca directă cu diverse grupuri de elevi care s-au perindat încontinuu în decursul acestor zile în spațiul de lucru al atelierului și au putut la rândul lor să picteze sau să pună diferite întrebări legate de această îndeletnicire“, ne-a declarat Preasfințitul Părinte Siluan.
La deschiderea manifestării, în prezența consulului general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, Preasfințitul Părinte Siluan și-a exprimat bucuria pentru posibilitatea realizării acestei activități educative și artistice deosebit de importante pentru elevii din Gyula, pe care îi pune în contact cu arta străveche, dar și actuală și foarte apreciată în Biserica Ortodoxă, a pictării icoanelor pe lemn. Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Gyula, a vorbit despre importanța acestei manifestări care contribuie la răspândirea în sufletele oamenilor, în general, și mai ales ale elevilor a frumosului și binelui, care sunt și ele roade ale harului Duhului Sfânt. Părintele Irineu Bălan a vorbit despre modul în care s-a apropiat personal de această artă a picturii, dar și despre atelierul de pictat icoane pe lemn din Iași.
În cadrul conferinței de ieri, în prezența cadrelor didactice, a tuturor elevilor acestei instituții de învățământ și a altor oficialități și reprezentanți ai presei românești din Ungaria, au fost prezentate concluziile și evidențiate realizările principale ale acestui eveniment.