În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Artişti şi poeţi basarabeni, într-un pelerinaj la mănăstirile nemţene
Membrii Grupului "Ştefan Vodă", "Plăieşii" şi "Ţărăncuţa" din Basarabia (grupuri etnofolclorice autentice româneşti) se află, începând de duminică, într-un pelerinaj în Moldova. Artiştii, care au fost însoţiţi de poeţi şi actori de peste Prut, au răspuns astfel invitaţiei făcute de parohia Valea Lupului din Protopopiatul Iaşi 1, care şi-a serbat hramul în Duminica Rusaliilor. În contextul acestei sărbători, dar şi al Zilelor comunei Valea Lupului, grupurile etnofolclorice au susţinut un concert de muzică tradiţională românească. Ieri-dimineaţă, basarabenii au participat la Slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea Sihăstria din judeţul Neamţ, în sobor slujind şi pr. paroh Cătălin Constantin Urserescu, iar aseară au susţinut un moment artistic pentru cea de-a şaptea serie de preoţi aflaţi la Durău în conferinţa semestrială din acest an.
În contextul Zilelor Eminescu, organizate la Iaşi, astăzi, de la ora 16:00, în Parcul Copou din Iaşi, la Teiul lui Eminescu, grupurile de artişti din Basarabia vor susţine un moment cultural-artistic. "Deviza pelerinajului românilor de peste Prut este: "Nu uităm menirea noastră de români şi de creştini" şi aparţine Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, care a fost un iubitor de neam, de ţară şi de credinţă ortodoxă. Basarabenii au venit să mărturisească credinţa ortodoxă şi tradiţia românească autentică în preajma zilei de naştere a marelui poet Mihai Eminescu. Ei au mers în pelerinaj la mai multe mănăstiri nemţene. Pelerinajul lor se va încheia astăzi, la ora 19:00, la Complexul hotelier Belaria din Iaşi, unde va avea loc o seară a poeziei şi a cântecului românesc", a explicat pr. Cătălin Constantin Urserescu. (C. Ciofu)