Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
ASCOR, sărbătorit la Dumbrava Sibiului
Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România (ASCOR), filiala Sibiu, a organizat luni, 13 iunie, o manifestare cultural-religioasă la Biserica "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Muzeul Satului de la Dumbrava Sibiului din cadrul Complexului Naţional Muzeal "Astra" . Evenimentul a marcat primul hram al asociaţiei creştine din România.
Aflată sub egida "Cine-a zis dorului dor", manifestarea s-a dorit a fi un eveniment religios şi popular, în care simţământul creştin să se îmbine cu patriotismul, tinereţea şi dragostea faţă de tradiţiile româneşti. Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, manifestarea a început cu o slujbă de Te Deum, oficiată în vechea bisericuţă de lemn din muzeu de Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul Psaltic "Sf. Andrei" al Catedralei mitropolitane din Sibiu, condus de Adrian Dobreanu. La finalul slujbei religioase, PS Andrei Făgărăşanul a transmis binecuvântarea IPS Mitropolit Laurenţiu şi a salutat iniţiativa tinerilor ascorişti: "Ne aflăm într-un loc în care numele lui Dumnezeu se proslăveşte în chip minunat. Dacă ne uităm pe pereţii acestei biserici, fiecare chip de sfânt şi fiecare motiv tradiţional românesc ne îndeamnă spre Dumnezeu. Am venit în Muzeul Satului împreună cu corala "Sf. Andrei" de pe lângă Catedrala mitropolitană să-L lăudăm aici în bisericuţă pe Dumnezeu, iar afară să ne aducem aminte că suntem români şi dorul nostru către Dumnezeu este unul sfânt". "Am venit acasă, la ţară" Primul moment al manifestării a fost oferit de grupul psaltic amintit, care a interpretat câteva imne religioase tradiţionale şi piese din folclorul românesc. Plăcutul ambient, vremea însorită şi buna-dispoziţie a atras publicul care a participat alături de invitaţi la o frumoasă după-amiază de rugăciune şi folclor autentic românesc. Alături de PS Episcop Andrei, între invitaţii de seamă s-au aflat prodecanul Facultăţii de Teologie "Andrei Şaguna" din Sibiu, părintele Aurel Pavel, inspectorul social al Arhiepiscopiei Sibiului, părintele Nicolae Laţchescu, şi preotul de la biserica din muzeu, părintele Claudiu Rareş Sbera. Preşedintele ASCOR Sibiu, Ciprian Onica, a deschis prin cuvântul său momentul dedicat folclorului românesc, din care nu au lipsit celebrele "Rapsodii ale lui George Enescu şi "Ciocârlia" lui Ciprian Porumbescu", interpretate de apropiaţi ai ASCOR Sibiu, Ovidiu Frăţilă (vioară) şi Ferenţ Cârţea (acordeon). "Am venit aici, acasă, la ţară pentru a aduce mărturie că avem rod, că nu suntem sterpi. Aşa cum spunea Ernest Bernea, ceremonia religioasă era miezul vieţii satului. Am început programul nostru printr-o slujbă de mulţumire adusă lui Dumnezeu şi ne-am împărtăşit din miezul dragostei Lui. Am ieşit apoi în curte şi de aici, din centrul satului, din acest mic cerc vom merge la casele noastre formând cercuri tot mai mari, dar ţinândune fiecare în parte de centru", a spus Ciprian Onica. Cântecele de dor, de horă şi de petrecere au destins atmosfera, iar costumele populare îmbrăcate cu drag de tinerii ascoriştii ne-au dus cu gândul la satul românesc şi viaţa plină de emoţii şi trăiri ale ţăranilor români. Seara culturală a marcat primul hram pe plan naţional al asociaţiei studenţeşti, la sărbătoarea Sfintei Treimi.