În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Asigurarea obligatorie a locuinţei, până pe 15 iulie
Doar un sfert din cei opt milioane de proprietari din România sunt asiguraţi în acest moment printr-o poliţă obligatorie sau facultativă. Autorităţile anunţă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei.
Compania care emite poliţele de asigurare obligatorie, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), a încheiat până acum aproximativ 575 mii de poliţe de asigurare obligatorie, ceea ce înseamnă un grad de cuprindere de doar 7% din numărul total al locuinţelor din România. "Sunt circa 575 mii de poliţe de asigurare obligatorie încheiate până în prezent şi estimez că vom atinge pragul de 600 mii de poliţe în câteva zile. Ritmul de subscriere a accelerat în ultima perioadă şi se vând câteva mii de poliţe în fiecare zi", a declarat Marius Bulugea, directorul general al PAID. Numărul poliţelor emise zilnic a crescut în ultima lună şi jumătate de cinci ori faţă de ritmul de subscriere consemnat în primăvară. Astfel, dacă în martie-aprilie se emiteau mai puţin de 500 de poliţe în fiecare zi, de la jumătatea lunii mai şi până în prezent s-au vândut în medie circa 2.500 de poliţe pe zi. Numărul clienţilor noi a scăzut dramatic la începutul anului, după ce Ministerul de Interne a amânat cu şase luni data la care asigurarea locuinţelor devine obligatorie, în caz contrar proprietarii urmând să fie sancţionaţi de către primării. Amenda este cuprinsă între 100 şi 500 de lei. Valoarea poliţei, 10-20 de euro anual O poliţă obligatorie costă 10 sau 20 de euro, în funcţie de materialul din care este construită locuinţa, şi acoperă daunele produse de cutremure, inundaţii sau alunecări de teren în limita a 10 mii şi, respectiv, 20 de mii de euro. O poliţă facultativă este mai scumpă, ajungând în medie la 50 de euro, dar acoperă mai multe riscuri şi sumele asigurate sunt mai mari. Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor a fost modificată de către deputaţi la sfârşitul anului trecut, astfel încât proprietarii care au încheiat o asigurare facultativă care acoperă riscurile de cutremur, inundaţie sau alunecare de teren să nu mai fie obligaţi să cumpere şi o poliţă obligatorie.