La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Asistenţa socială în comunităţile europene, în dezbatere teologică la Iaşi
Iaşul găzduieşte în perioada 25-27 iunie a.c., conferinţa bienală „Societăţile europene în tranziţie - asistenţă socială şi dezvoltare socială“. Evenimentul este organizat de Consorţiul Internaţional pentru Dezvoltare Socială, în colaborare cu Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi, prin Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“. „Lucrările se desfăşoară, pe de-o parte, în şedinţe plenare, pentru că vom avea două prezentări plenare, între care una a părintelui Gheorghe Popa, prorector la Universitatea «Al. I. Cuza» din Iaşi, care va aborda problema eticii creştine în dezvoltarea socială, o noutate în domeniu, şi implicarea Bisericii în dezvoltarea socială şi în asistenţa socială; pe de altă parte, în afară de aceste sesiuni plenare, se desfăşoară trei workshopuri, la care s-au înscris 60 de participanţi din 17 ţări“, a declarat pr. lect. dr. Dan Sandu, de la facultatea amintită. Această întâlnire de la Iaşi, care a fost planificată cu doi ani înainte, încearcă să aducă în prim-plan probleme ale societăţii moderne.
Consorţiul Internaţional de Dezvoltare Socială este o organizaţie neguvernamentală, alcătuită la iniţiativa unor profesori şi reprezentanţi ai societăţii civile din toată lumea, care, din 1970, au căutat să pună bazele unei asociaţii. Scopul este constituirea unei interfeţe între instituţiile responsabile pentru problemele de dezvoltare socială şi societatea în sine. „Scopul acestor întâlniri este ca, pe lângă prezentările făcute, să vedem, după ce specialiştii pleacă în ţările lor, ce putem lua şi aplica noi din expertiza adusă de ei“ a mai spus pr. Sandu. Un vas de Cucuteni - simbolul unui nou premiu internaţional Întâlnirea de la Iaşi este una deosebită şi datorită faptului că specialiştii în ştiinţele sociale veniţi aici vor oferi pentru prima dată un premiu, care poartă numele unui mare cercetător în domeniu. „Cu acest prilej, Consorţiul Internaţional mai realizează un lucru: iniţiază un premiu, numit Harald Svedner. Acesta a fost un membru al Comunităţii academice suedeze, care a contribuit în mod deosebit la dezvoltarea socială. Acest premiu este dăruit unui profesor de Ştiinţe Sociale din Germania, care este şi jurnalist, numit Wolfghang Müller. Este o mândrie pentru noi că acest premiu se oferă pentru prima dată în România, iar simbolul acestui premiu va fi un vas de Cucuteni“, a continuat pr. Dan Sandu.