Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Asociația Femeilor Ortodoxe din Buzău și Vrancea, în sediul istoric
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat sâmbătă, 28 decembrie 2019, sediul istoric al Asociației Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Imobilul din municipiul Buzău a fost redobândit de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei în urmă cu 16 ani, fiind întreținut de eparhie în toată această perioadă și redat, în anul 2018, asociației.
În cuvântul rostit cu această ocazie, chiriarhul Buzăului și Vrancei a arătat că Asociația Femeilor Ortodoxe din eparhie a fost înființată, în anul 1927, de Episcopul Ghenadie Niculescu al Buzăului și a funcționat, până în 1948, sub denumirea de „Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe din România - filiala Buzău”, organizație cu personalitate juridică distinctă în cadrul eparhiei, parte componentă a cultului ortodox.
„Dumneavoastră, femeile creștine ortodoxe de astăzi, sunteți chemate să dați o mărturie concretă, vie, despre credința pe care o împărtășiți și pe care trebuie să o transmiteți copiilor și nepoților, confirmând, prin aceasta, că sunteți vrednice urmașe ale femeilor ortodoxe de odinioară. Perioada 1948- 1990, când înaintașele dumneavoastră nu s-au mai putut implica organizat în viața Bisericii, este, din fericire, de domeniul trecutului; totuși, activitatea lor nu a lipsit cu desăvârșire, deoarece au continuat să se implice la nivelul fiecărei parohii, în așa-numitele comitete parohiale, desigur, în funcție și de modul în care preotul a știut să le inspire curaj. După anul 1990, am intrat într-o nouă etapă a istoriei Bisericii noastre strămoșești, marcată de libertatea de exprimare, și cred că nimeni nu ne mai poate opri să ne manifestăm public, prin fapte concrete, credința ortodoxă și valorile Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a dăruit Asociației Femeilor Ortodoxe, cu ocazia resfințirii sediului ei istoric, două icoane ale Maicii Domnului cu Pruncul.
Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei numără, până în prezent, 7.600 de membre, având drept scop renașterea spirituală a poporului român și deșteptarea spiritului misionar creștin.