Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Asociaţia „Părinţi pentru Ora de Religie“, la Cluj-Napoca
Asociaţia „Părinţi pentru Ora de Religie“ (APOR) s-a constituit şi la Cluj-Napoca, unde s-au ales reprezentanţii şi s-au înscris primii părinţi. Şedinţa de constituire a filialei Cluj a avut loc sâmbătă, 28 februarie, în Sala Festivă a Cercului Militar, în prezenţa vicepreşedintelui asociaţiei, Romeo Moşoiu, consilier în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale.
La eveniment a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care i-a încurajat pe părinţi în această iniţiativă şi a argumentat scripturistic importanţa orei de religie în viaţa copiilor: „Eu binecuvintez această lucrare importantă şi o argumentez scripturistic. Sfântul Solomon, în Cartea Proverbelor spune un lucru care rămâne valabil până la sfârşitul veacurilor, şi anume că omul, ca să fie om, trebuie format: „Deprinde-l pe tânăr cu purtarea pe care trebuie să o aibă şi nici când va îmbătrâni nu se va abate de la ea“. Eu zic că cea mai mare cucerire după căderea comunismului a fost reintroducerea orei de religie în şcoală. Socotim că e absolut onest ca, noţiunile elementare legate de spiritualitatea părinţilor şi a înaintaşilor, copilaşii să le ştie. Dacă nu ar fi ora de religie, nu ar avea o pregătire completă. Ora de religie îi face să posede noţiunile elementare legate de credinţa noastră“.
Vicepreşedintele APOR, Romeo Moşoiu, a subliniat importanţa implicării părinţilor în păstrarea orei de religie în trunchiul comun: „Am dorit, în rolul nostru de părinţi responsabili, să contribuim cumva în aşa fel încât ora de religie să rămână, aşa cum spune şi decizia Curţii Constituţionale, în trunchiul comun, să fie disciplină în catalogul unităţilor de învăţământ. Din partea membrilor fondatori, 12 la număr, a existat o implicare totală, iar marea noastră dorinţă este ca această asociaţie să se dezvolte şi să ajungem la cât mai multe filiale în ţară. Credem că este un moment important pentru părinţi, pentru ora de religie, este un moment în care fiecare dintre noi, în rolul nostru de părinte va trebui să depunem la secretariatul unităţii de învăţământ acea cerere, până în 6 martie. Este important ca fiecare dintre noi să ajutăm cu ce putem această asociaţie şi, în special, ora de religie“.
Părinţi clujeni, pentru ora de religie
Părinţii prezenţi în Sala Festivă a Cercului Militar au fost dornici de a face parte din asociaţie pentru binele copiilor lor, pe care nu îşi doresc să îi priveze de spiritualitatea ortodoxă şi tradiţia neamului românesc. Ei au luat cuvântul, şi-au exprimat părerea cu privire la schimbările ce ţin de ora de religie şi şi-au acordat sprijinul în acţiunile întreprinse de APOR.
Cu ocazia şedinţei de la Cluj-Napoca s-a ales şi comitetul filialei locale. În urma votului, preşedinte al APOR al filialei Cluj-Napoca a fost aleasă actriţa Elena Ivanca, de la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca şi cadru universitar în cadrul Facultăţii de Teatru şi Televiziune. Vicepreşedinţi sunt: Adrian Opre, cadru universitar la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“, Anca Buzoianu, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca, şi avocata Adriana Buzgar. Toţi au venit în calitate de părinţi, pentru a susţine dreptul copiilor lor de a studia religia în şcoli.
„Am venit aici pentru că eu, într-adevăr, cred că o lume fără Dumnezeu este o lume care se îndreaptă spre iad. Cred în bine şi cred în rău, dar atunci când stă în puterea noastră, prin Harul lui Dumnezeu, să înfăptuim binele, cred că este momentul să-l înfăptuim“, a spus Elena Ivanca, actriţă la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca şi cadru universitar la Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“.
Adrian Opre, cadru universitar la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ a subliniat că este un moment important pentru părinţi şi rudele copiilor implicaţi în educaţie să aducă un act de mărturie, să facă o mărturisire sinceră în raport cu credinţa strămoşească: „Cred că asemenea contexte e bine, periodic, să le întâmpinăm. Dacă vreţi, cele mai autentice mărturii au fost în perioadele de maximă prigonire a creştinismului sau oricărei religii“.
Decanul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca, prof. dr. Anca Buzoianu consideră că înfiinţarea APOR este o iniţiativă deosebit de lăudabilă: „Este momentul să facem ceva pentru reperele morale ale copiilor noştri şi să răspundem într-un fel atacurilor la adresa religiei care vin din alte părţi. Nu cred că pentru vreun copil din ţara aceasta, ora de religie face rău. Aceasta este părerea mea, ca şi părinte, ca şi profesor şi ca şi creştin“.
APOR are şi o pagină de facebook, pe care o poate accesa orice părinte pentru a afla mai multe informaţii. În prezent, părintii îşi pot înscrie copiii la ora de religie până în 6 martie, prin completarea cererii tip emisă de Ministerul Educaţiei, care poate fi procurată de la secretariatele şcolilor sau poate fi descărcată de pe site-ul www.patriarhia.ro. Tinerii majori îşi vor completa personal cererea şi o vor depune la secretariatele unităţilor de învăţământ.