Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Asociaţia transilvană ASTRA a împlinit 150 de ani
Asociaţia Transilvană pentru Literatura şi Cultura Poporului Român (ASTRA), veche organizaţie care a contribuit esenţial de-a lungul timpului atât la constituirea unităţii românilor din provinciile istorice şi nu numai, cât şi la unirea celor cu suflet de român, a ajuns în acest an la un veac şi jumătate de existenţă. Desfiinţarea abuzivă din timpul regimului comunist n-a ştirbit nimic din demnitatea şi spiritul ASTRA, astfel încât ea a dăinuit neîntrerupt până astăzi, chiar dacă abia în 1990, Asociaţia îşi relua activităţile în mod oficial. Momentul de mare sărbătoare a fost un prilej pentru toţi cei implicaţi în acest fenomen cultural de amploare de a se aduna în "Mica Romă", cum este numit Blajul în cercurile ASTRA. Aici, ample manifestări culturale şi ştiinţifice au readus în actualitate istoria, marile personalităţi şi realizările Asociaţiei ASTRA. Aşa cum era firesc pentru o asociaţie naţională care a avut ca prim preşedinte pe marele mitropolit şi sfânt Andrei Şaguna şi care a primit dintotdeauna din partea Bisericii Ortodoxe Române binecuvântare şi sprijin necontenit, sărbătoarea a început sâmbătă, 17 septembrie, cu slujba de Te-Deum, oficiată de IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, alături de IPS Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei şi un sobor de preoţi, în prima biserică ortodoxă din Blaj, lăcaş de cult ocrotit de Sfântul Gheorghe.
După slujbă, sala mare de conferinţe a Centrului cultural "Iacob Mureşianu" a fost plină de membri ASTRA, din toate "Despărţămintele" din ţară, din Republica Moldova şi Banatul Sârbesc, alături de care s-au aflat oameni de cultură, profesori, intelectuali, politicieni, preoţi şi tineri veniţi să primească mesajele personalităţilor marcante din cadrul asociaţiei. La final, ierarhii au primit din partea asociaţiei diploma şi placheta jubiliară "ASTRA - 150 de ani". Manifestările au fost întregite de lansări de carte, expoziţii de fotografie, concerte de muzică clasică şi inaugurarea Muzeului de Istorie din Blaj. Ieri, participanţii, după Sfânta Liturghie oficiată în bisericile din Blaj, au depus coroane de flori pe Câmpia Libertăţii, iar apoi au participat la o manifestare dedicată portului popular şi spectacolelor folclorice.