Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Astăzi este hram la bisericile Sfântului Antipa de la Calapodeşti
Mănăstirea „Sf. Antipa“ din satul Calapodeşti, unde s-a născut Cuviosul Antipa, se află astăzi în sărbătoare. Cu această ocazie, Prea Sfinţitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia aici Sfânta Liturghie.
Mai mult, astăzi, mănăstirea sărbătoreşte doi ani de la redeschiderea sa oficială din 10 ianuarie 2006, când la ceremona solemnă au participat stareţi de la mănăstirile apropiate, preoţi din Protopopiatul Oneşti şi din parohiile învecinate mănăstirii. În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Prea Sfinţitul Ioachim Băcăuanul a amintit atunci de şcoala isihastă înfiinţată de Sf. Cuv. Paisie Velicicovschi la Mănăstirea Neamţ, cea care a format câteva generaţii de monahi, printre care şi Cuviosul Antipa de la Calapodeşti. „În timp, viaţa isihastă s-a răspândit în multele mănăstiri din Moldova, inspirându-l şi atrăgându-l şi pe Cuviosul Antipa. Calapodeştiul este locul din care a plecat Cuviosul Antipa, sfântul eparhiei noastre“. Sf. Cuv. Antipa de la Calapodeşti este considerat ocrotitorul judeţului Bacău. Sf. Cuvios Antipa de la Calapodeşti este şi ocrotitorul spiritual al paraclisului din cadrul Reşedinţei mitropolitane de la Mănăstirea Bucium, din Iaşi. Paraclisul „Sf. Cuv. Antipa de la Calapodeşti“ şi „Sf. Voievod Ştefan cel Mare“ a fost pictat de profesorul Vasile Buzuloiu, fiind sfinţit la 10 ianuarie 2005 de către PF Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, o parte dintre colaboratorii de la Centrul Eparhial şi de la mănăstirile ieşene. După cum a declarat pentru Radio Trinitas arhim. Timotei Aioanei, exarhul cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, acesta este „primul paraclis din Arhiepiscopia Iaşilor care îl are ca ocrotitor pe Sf. Antipa de la Calapodeşti. De ce Sfântul Antipa? Pentru că, în vieţuirea sa de monah, Sfântul Antipa a trăit câţiva ani în obştea de la Bucium“.