Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Astăzi este hram la Mănăstirea Ciolpani din judeţul Bacău
astăzi, 18 iulie, în ziua cinstirii Sfântului Martir Emilian de Durostorum, Mănăstirea Ciolpani din judeţul Bacău îşi serbează hramul. Cu această ocazie, PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia slujba Sfintei Liturghii în mijlocul obştii de maici şi a credincioşilor care vor veni să se roage la Ciolpani. Mănăstirea Ciolpani este una dintre cele mai importante mănăstiri din Episcopia Romanului, prin faptul că de câţiva ani buni face o misiune deosebită într-o zonă actualmente încadrată într-un cartier al oraşului Buhuşi. „Mănăstirea s-a ridicat în ultimii ani pe locul unei vechi aşezări monahale din secolul al XVIII-lea. Istoria ei a fost umbrită de negura vremii, prin faptul că mănăstirea iniţială s-a desfiinţat la începutul secolului al XX-lea şi după aceea venind şi perioada tristă a comunismului, aproape că nici o urmă din vechea aşezare mănăstirească nu mai era pe dealul Ciolpanilor. după anul 1990, arhimandritul Emilian Panaite, stareţul de atunci al Mănăstirii Runc, aflată în apropiere, a reîntemeiat şi a redeschis, cu binecuvântarea PS Eftimie, Episcopul Romanului, fosta mănăstire Ciolpani. Era o singură biserică închinată Sfântului Nicolae, care există şi acum şi care a fost restaurată. În jurul acesteia, s-a ridicat un frumos complex arhitectonic cu un corp de chilii şi un paraclis închinat Adormirii Maicii Domnului, s-a continuat careul de chilii care actualmente înconjoară o frumoasă biserică închinată Sfântului Emilian de Durostorum“, a declarat PS arhiereu Ioachim Băcăuanul.
An de an, hramul de la Ciolpani adună câteva sute de credincioşi din judeţul Bacău, dar şi din alte zone ale ţării. Aceştia au o evlavie deosebită faţă de Sfântul Emilian şi vin special la aceasta mănăstire pentru a se închina la moaştele martirului chiar în ziua pomenirii acestuia. „Remarcăm chiar un părinte deosebit, care vine în pelerinaj în fiecare an cu mai mulţi credincioşi, părintele profesor Ilie Moldovan, de la Sibiu. Ca şi în anii precedenţi, când sosesc la Ciolpani credincioşi din Ardeal, Dobrogea, şi anul acesta sunt aşteptaţi foarte mulţi credincioşi“, a mai spus PS arhiereu Ioachim Băcăuanul.