În Duminica a 30‑a după Rusalii, 24 noiembrie, credincioșii care au poposit preț de câteva ceasuri în Catedrala Patriarhală în duh de rugăciune l‑au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Varlaam
Atelier de iconografie la Biserica „Sfântul Pantelimon” din Capitală
Departamentul pentru copii şi tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon“, din cadrul Parohiei „Sfântul Pantelimon”-Foişorul de Foc din Bucureşti, organizează la biserica parohială miercuri, 2 septembrie, a doua ediţie a atelierului de pictură pe lemn. „A doua parte a atelierului de iconografie este intitulată «Prietenii Ateneului Sfântului Pantelimon» şi este susţinută de către Nicoleta Şerban, specialist în arta iconografică românească. Prin organizarea acestui atelier, Departamentul pentru copii şi tineret «Ateneul Sfântului Pantelimon» își propune cultivarea tradiţiei pictării icoanei pe lemn la Biserica «Sfântul Pantelimon»-Foişorul de Foc din Bucureşti, prin descoperirea şi punerea în valoare a talentelor tinerei generaţii”, a precizat pr. Bogdan-Aurel Teleanu, coorodonatorul atelierului de pictură pe lemn.
Desfăşurarea atelierului de pictură pe lemn mai are scopul, pe lângă cel cultural-educaţional şi de valorificare a tinerei generaţii, de repunere într-o legătură firească a tinerei generaţii cu înaintaşii care au slujit la Biserica „Sfântul Pantelimon”-Foişorul de Foc. „Cea de a doua formă a Bisericii «Sfântul Pantelimon»-Foişorul de Foc a fost construită în anul 1790 de către preotul Ivan ot Silvestru, recunoscut zugrav de icoane. Acesta a pictat câteva icoane şi la Biserica «Sfântul Pantelimon»-Foişorul de Foc din Bucureşti, o parte din acestea mai păstrându-se şi astăzi. Iniţial, aşa după cum reiese după o mărturie fotografică a icoanelor zugrăvite pe o cutie a milei din acea perioadă, Popa Ivan stabilise ca cel de-al doilea hram al Bisericii «Sfântul Pantelimon» să fie Sfântul Ierarh Nicolae. Acest hram s-a păstrat până aproape în secolul XX, după cum vedem din nişte documente privitoare la refacerea bisericii. Credem că stabilirea ca al doilea hram al Bisericii «Sfântul Pantelimon»-Foişorul de Foc să fie Cuvioasa Parascheva s-a făcut abia în prima partea a secolului XX”, a precizat pr. Bogdan-Aurel Teleanu, slujitor la Biserica „Sfântului Pantelimon” din Capitală.