Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Atelier de lucru pentru nevăzători la Turnu Severin
Asociația Filantropia Severin, ONG patronat de Episcopia Severinului și Strehaiei, a inaugurat miercuri, 6 mai, un atelier de producție pentru cutii de carton și lumânări ornamentale, destinat persoanelor cu deficiențe de vedere. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a oficiat o slujbă de sfințire și binecuvântare la începutul activității acestei unități protejate.
Atelierul „Sfântul Nectarie”, realizat în cadrul unui proiect finanțat din fonduri norvegiene, este prima unitate protejată din Drobeta-Turnu Severin, înființată de către un ONG. Scopul acesteia este de a crea locuri de muncă pentru persoanele cu deficiențe de vedere. În cadrul atelierului de producție au fost angajate două persoane cu deficiențe de vedere. Pentru fiecare dintre ele, acest loc de muncă reprezintă o nouă șansă de reintegrare într-un domeniu destinat nevăzătorilor.
Realizat în cadrul proiectului „Ferestre deschise spre comunitate”
Valoarea proiectului „Ferestre deschise spre comunitate” este de aproximativ 70.000 de euro. Atelierul în care se vor produce ambalaje din carton și lumânări ornamentale a fost înființat în cadrul proiectului, la inițiativa Asociației Filantropia Severin în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor din România. Inițiatorii speră ca acest tip de activitate să se extindă pentru a se crea și alte locuri de muncă pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Pe lângă unitatea de lucru protejată, au mai fost create un site specializat și o bibliotecă asistivă destinată nevăzătorilor. Site-ul www.fedesc.ro conține o bibliotecă online, catalogul bibliotecii asistive, help-desk pentru consiliere juridică și socială, lecții Braille, elemente de ergoterapie, știri și o propunere de voluntariat la distanță. Biblioteca asistivă conține cărți în limbaj Braille, cărți audio și cărți în format document citite cu sinteza vocală.
Necesitatea proiectului „Ferestre deschise spre comunitate” a rezultat din insuficiența accesului persoanelor cu handicap vizual la resurse informaționale și ocupaționale. În România există aproximativ 120.000 de persoane cu handicap vizual, dintre care aproximativ 80.000 sunt membri ai Asociației Nevăzătorilor din România. În județul Mehedinți sunt înregistrați în evidențele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului 1.631 nevăzători adulți și 42 copii. Dintre aceștia, 573 sunt din Drobeta-Turnu Severin. La nivelul județului, numai 75 persoane sunt înregistrate ca membri ai Asociației Nevăzătorilor din România. Deși legislația facilitează accesul la ocupare a persoanelor cu handicap care au capacitate de muncă, în județul Mehedinți nu funcționează nici o unitate protejată pentru persoane cu handicap de vedere și doar 46 nevăzători au un loc de muncă, iar 35 dintre aceștia lucrează în Drobeta-Turnu Severin.
Specific și tradiție în lucrarea filantropiei
Asociația Filantropia Severin este o asociație creștină care administrează un patrimoniu semnificativ destinat dezvoltării de servicii sociale și are o echipă de profesioniști și voluntari care desfășoară activități specializate în domeniul social și cultural. Toate persoanele aflate în nevoi, copii, tineri, vârstnici, persoane cu dizabilități, sunt sprijinite în cadrul unor centre specializate de către profesioniștii asociației.
Asociația Filantropia Severin contribuie la mobilizarea principalilor actori locali în beneficiul comunității și construiește relații mai bune între alte organizații non-profit, companii și cetățeni, astfel încât să se sprijine reciproc și să lucreze împreună pentru comunitate și pentru îmbunătățirea realității sociale.