De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Ateliere tradiţionale pentru copii la Casa Băniei
Mai mulţi copii craioveni au fost iniţiaţi săptămâna trecută în meşteşugul încondeiatului ouălor de Paşti. Atelierele de lucru s-au desfăşurat în cadrul Secţiei de Etnografie a Muzeului Olteniei şi au fost coordonate de Asineta Gâscan.
Dincolo de meşteşugul propriu-zis al încondeierii ouălor de Paşti, copiii au aflat mai multe despre tradiţiile pascale şi despre semnificaţia lor spirituală. De asemenea, micii învăţăcei au înţeles de ce se încondeiază oul cu anumite simboluri din viaţa satului, vegetale, zoomorfe, skeomorfe (unelte de muncă). Foarte multe dintre ele duc şi spre celelalte arte ţărăneşti, ceramica sau cusăturile, ceea ce demonstrează o unitate în diversitate. Spre exemplu, un motiv foarte cunoscut care apare pe ceramica de Horezu este cocoşul. Îl regăsim şi pe oul pascal. Acvila este alt motiv oltenesc prezent atât pe ceramică, dar şi pe oul încondeiat. Despre importanţa acestei activităţi, Cornel Bălosu, coordonatorul Secţiei de Etnografie din cadrul Casei Băniei, a spus: "Mizăm foarte mult pe copii, pentru că ei vor duce meşteşugurile tradiţionale mai departe. Unii sunt foarte talentaţi şi vin aici să înveţe, alţii descoperă la noi că au un asemenea talent. De aceea trebuie să promovăm aceste pasiuni ale tinerilor noştri, pentru a duce mai departe tradiţia creştină şi pentru a ne păstra identitatea. Nădăjduim ca la anul această activitate să dureze mai mult pentru a le fi de folos învăţăceilor noştri".