În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Atentat terorist pe aeroportul din Moscova
Opt cetăţeni străini, între care cinci europeni, se află printre cele 35 de persoane care şi-au pierdut viaţa în atentatul terorist comis, luni, pe aeroportul Domodedovo din Moscova, a informat, ieri, Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă.
Potrivit informaţiilor prezentate de autorităţile ruse, este vorba de doi cetăţeni britanici, un german, un bulgar şi o ucraineancă. De asemenea, în atentatul care a avut loc în zona de livrare a bagajelor de la terminalul pentru sosirea zborurilor internaţionale şi-au mai pierdut viaţa trei persoane originare din Asia Centrală: un uzbec, un tadjic şi un kârgâz. Între cetăţenii străini răniţi în urma exploziei se numără cetăţeni din Franţa, Italia, Slovacia şi Republica Moldova. Un ultim bilanţ al Ministerului Sănătăţii arată că 43 dintre cele 110 persoane spitalizate luni se aflau ieri dimineaţa în stare gravă sau critică. Principalul suspect, o femeie Atentatul a fost comis, cel mai probabil, de o femeie kamikaze, un mod de operare specific rebelilor din Caucazul de Nord, au declarat surse din poliţia moscovită, citate de agenţia rusă de ştiri RIA Novosti. "Explozia s-a produs în momentul în care presupusa teroristă - o femeie kamikaze - şi-a deschis geanta. Ea era însoţită de un bărbat, aflat alături. Atentatul s-a produs conform schemei clasice utilizate de teroriştii din Caucazul de Nord", au precizat sursele citate. Nu este exclus că teroriştii ar fi intenţionat să lase dispozitivul exploziv în sala de sosiri a aeroportului, iar explozia să se fi produs într-o manieră accidentală sau prin acţionare de la distanţă. Anchetatorii spun că există mărturii că teroriştii au fost aduşi la aeroport de un complice, care îi aştepta într-o maşină în una dintre parcări. Atacul de luni ar putea avea implicaţii politice, după o perioadă de încercări de liberalizare. În trecut, astfel de atacuri au întărit influenţa forţelor de securitate ruse şi a premierului Vladimir Putin, făcând în mod ferm din securitate prioritatea â"numărul unu" a ţării. Preşedintele Medvedev, care urma să rostească, astăzi, un discurs-cheie la Forumul economic de la Davos, Elveţia, şi-a amânat călătoria după atentat.