La Biserica Domnească „Sfântul Anton”-Curtea Veche, Paraclis Patriarhal din centrul Capitalei, a avut loc joi seară, 16 ianuarie 2025, tradiționala procesiune până la troița amplasată pe locul fostei
Atestat de competenţe profesionale la seminarul din Caransebeş
Miercuri, 23 mai, în incinta Seminarului Teologic Liceal "Episcop Ioan Popasu" din Caransebeş, a avut loc examenul de atestare a competenţelor profesionale teologice pentru elevii clasei a XII-a care frecventează cursurile acestei instituţii de învăţământ teologic.
La examen s-au înscris 23 de elevi, comisia de evaluare fiind prezidată de către Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, şi a fost formată din profesori ai seminarului teologic. Prima parte a examenului a constat în susţinerea lucrării de atestat, iar cea de-a doua parte, cea practică, a constat într-un examen oral la disciplinele liturgică, tipic, muzică, catehetică şi omiletică. Dintre cei 23 de elevi care s-au prezentat la examenul de atestare a competenţelor profesionale teologice, toţi au fost declaraţi admişi. Istoria Seminarului Teologic Liceal "Ioan Popasu" din Caransebeş este una bogată. În anul 1927, Institutul Teologic se transformă în Academie Teologică ce funcţionează până la reforma învăţământului din 1948, dată la care au loc unele modificări structurale prin hotărâri oficiale. În acest sens, până în 1955, din forma superioară de învăţământ teologic, la Caransebeş a rămas o şcoală de cântăreţi bisericeşti, ridicată apoi la gradul de seminar teologic cu cinci ani de studii, primii doi ani pentru cântăreţi bisericeşti, iar următorii trei pentru elevii seminarişti. Din 1993, prin integrarea în reţeaua învăţământului de stat, această şcoală devine Seminarul Teologic Liceal "Ioan Popasu". Între anii 1993 şi 1996, pe lângă seminar a funcţionat şi şcoala postliceală de cântăreţi bisericeşti şi învăţători, iar din 1993 a fost reactivată şcoala de cântăreţi bisericeşti, cu durata de trei ani. Şcoala de cântăreţi a funcţionat până în anul 2000. (Diac. Nicolae Codrea)