În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Atlas dedicat Bisericilor Ortodoxe
De curând, a apărut o carte despre Bisericile Creştin Ortodoxe din Statele Unite ale Americii, o carte care se adresează publicului larg ortodox sau de altă credinţă, publicului specializat sau nespecializat.
Este un atlas deoarece conţine numeroase hărţi care arată dezvoltarea istorică şi teritorială a Bisericii Ortodoxe din America. Este o monografie tematică pentru că eseurile din această carte relatează istoria Ortodoxiei în Statele Unite ale Americii din trecut până în prezent. Din punct de vedere tematic, "Atlasul Bisericilor Ortodoxe din America" se împarte în patru părţi. În primul capitol este dezvoltată istoria Bisericilor Ortodoxe din America şi sunt prezentate aspectele interesante ale bisericilor, comunităţilor locale şi ale personalităţilor care au influenţat Ortodoxia în America. Capitolul al doilea oferă o imagine de ansamblu a celor 21 de Biserici Ortodoxe, între care şi Bisericile Orientale. Articolele scurte cu informaţii despre fiecare Biserică sunt însoţite de câte două hărţi. Al treilea capitol este dedicat mănăstirilor ortodoxe din Statele Unite ale Americii şi prezintă o introducere generală a monahismului ortodox din America şi oferă o bază de date sistematice pentru cele 81 de mănăstiri din ţară. Hărţile însoţitoare arată locul unde se află pe teritoriul american. Capitolul patru furnizează datele obţinute la recensământul naţional din 2010 cu privire la existenţa Ortodoxiei pe teritoriul american. Tabelele şi hărţile din acest capitol conţin statistici despre parohii, membri şi despre frecvenţa lor la aceste biserici pentru cele 21 de Biserici Ortodoxe Naţionale. "Atlasul Bisericilor Creştin Ortodoxe din America" este văzut de J. Gordon Melton, profesor de istoria religioasă americană, de la Universitatea Baylor din Texas, drept "un ansamblu important de date recente care oferă o imagine unitară a unui segment important, dar adesea neglijat". Atlasul este o carte excepţională atât pentru cercetători, cât şi pentru membrii Bisericii Ortodoxe. "Este o carte provocatoare şi sugestivă pentru publicul american: cum continuăm noi să ne luptăm cu două probleme care au fost în centrul experienţei ortodoxe din Statele Unite, cum să creăm şi să menţinem unitatea în multiculturalitatea şi multietnicitatea americană şi cum să negocieze cultura americană cu celelalte culturi, fără a se pierde sufletul cuiva", a explicat David Roozen, director al Institutului de Cercetări Religioase Hartford. Editorul atlasului este sociologul Alexei Krindatch, fost director de cercetare al Institutului Ortodox "Patriarhul Athenagoras" şi actualmente cercetător-coordonator în cadrul Sinodului Episcopilor Ortodocşi Canonici din America de Nord şi Centrală.