În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Au debutat înscrierile la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi
Tineri, fete şi băieţi, cu dosare în mână, părinţi bucuroşi de alegerea făcută de copilul lor, toţi plini de speranţe şi emoţie, dornici de a începe un nou drum. Aceasta a fost imaginea ce a putut fi văzută ieri, 16 iulie 2014, pe holurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, în prima zi a înscrierilor la ciclurile de licenţă şi master.
Absolvenţii de liceu care doresc să devină studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi se pot înscrie, până pe 21 iulie, pe locurile finanţate de la buget şi în regim cu taxă, scoase la concurs. Pentru absolvenţii de facultate, perioada de înscriere la programele de master ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi va dura până pe data de 25 iulie.
„Începând de astăzi (ieri, n. red.), 16 iulie 2014, la Facultatea de Teologie Ortodoxă «Dumitru Stăniloae» din cadrul Universităţii «Al. I. Cuza» din Iaşi au debutat înscrierile pentru cele două cicluri de studii, licenţă şi master. Ca în fiecare an, avem un număr relativ important de locuri, ţinând cont de numărul candidaţilor înscrişi în anii anteriori şi de perspectiva perioadei în care candidaţii de acum vor absolvi. Facultatea noastră, alături de puţine alte facultăţi de profil, are la ciclu de licenţă patru specializări, respectiv Teologie ortodoxă pastorală, Teologie ortodoxă didactică, Teologie ortodoxă asistenţă socială şi Artă sacră - o ofertă generoasă pentru absolvenţii tuturor tipurilor de licee. De asemenea, avem mai multe programe de master, cu precizarea că se vor actualiza acele programe care vor aduna un anumit număr de candidaţi înscrişi. Cu alte cuvinte, candidaţii la master sunt solicitaţi să completeze un formular de înscriere cu mai multe opţiuni. Amintim că, în acest an, ca şi în anul precedent, avem şi o probă de dicţie şi aptitudini muzicale la specializarea Teologie pastorală - ciclu de licenţă, numai pentru candidaţii care nu au absolvit seminarul teologic, după cum există şi o probă scrisă la Învăţătura de credinţă ortodoxă, cu o tematică dinainte stabilită şi afişată. Important de menţionat este şi faptul că vom avea un număr de 90 locuri în cămin, la Colegiul «Sfântul Nicolae», situat în apropierea facultăţii, unde va funcţiona începând cu acest an şi o bucătărie modernă, cu dotare corespunzătoare normelor europene în vigoare. De asemenea, atât facultatea noastră, cât şi Universitatea «Al. I. Cuza» au legături şi acorduri de colaborare cu multe facultăţi şi universităţi din Europa şi nu numai, ceea ce este un beneficiu pentru studenţii noştri, care vor putea efectua stagii de cercetare, de studiu sau de practică prin programele europene numite Erasmus. Aşteptăm cât mai mulţi candidaţi la Facultatea de Teologie Ortodoxă «Dumitru Stăniloae» - o instituţie cu experienţă, cu un corp didactic bine pregătit atât din punct de vedere academic, cât şi duhovnicesc, şi sperăm că cei care vor alege să studieze la noi să găsească pe cât posibil ceea ce îşi doresc“, a precizat pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi şi preşedintele comisiei de admitere.
„Am optat pentru Iaşi fiindcă eu cred că facultatea de teologie de aici e una dintre cele mai bune din ţară“
Majoritatea candidaţilor la Facultatea de Teologie din Iaşi - ciclul de licenţă - au venit pentru specializarea Teologie pastorală, dar printre ei s-au aflat şi viitorii pictori şi restauratori de biserici, asistenţi sociali şi profesori.
„Am ales să continui cu facultatea de teologie deoarece doresc să aprofundez cunoştinţele teologice pe care le-am dobândit la seminar. Am optat pentru Iaşi fiindcă eu cred că facultatea de teologie de aici e una dintre cele mai bune din ţară şi, în plus, e şi aproape de casă“, ne-a spus Gabriel-Vasile Toiu din Paşcani, absolvent al Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ. „M-am înscris la această facultate, la domeniul Teologie pastorală, deoarece îmi doresc în continuare, în viitor, să fac parte din clerul Bisericii Ortodoxe Române. Mă aştept să găsesc aici profesori emeriţi şi colegi cu care să pot comunica şi lega prietenii“, a adăugat şi Cosmin-Nicolae Duduman din Bacău, absolvent al Seminarului Teologic „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ din Roman. „M-am înscris la Artă sacră. Atunci când pictez, simt că aduc rugăciune lui Dumnezeu“, ne-a mărturisit şi Ioana din Suceava.
Mai multe detalii privind concursul de admitere pot fi aflate la sediul facultăţii sau de pe site-ul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi (www.teologie.uaic.ro).