Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Au fost evaluate lucrările înscrise la concursul „Icoana ortodoxă - lumina credinței”
La sediul Comisiei de pictură bisericească din Capitală au fost evaluate miercuri, 17 aprilie 2024, lucrările înscrise la concursul „Icoana ortodoxă - lumina credinței”, care a ajuns în acest an la cea de-a 13-a ediție. Competiția este organizată de sectoarele cultură, pictură și restaurare, componenta pictură, și teologic-educațional ale Patriarhiei Române și propune concurenților evidențierea prin iconografie a tematicilor Anului omagial și comemorativ 2024.
Concursul a cuprins trei secțiuni, lucrările fiind evaluate de o comisie formată din cinci specialiști în domeniul picturii bisericești, criteriile de evaluare fiind de ordin artistic și tehnic: criterii plastice generale; criterii plastice speciale și criterii intensive. „În cadrul celor trei secțiuni: Icoană pe lemn; Miniatură și Proiect desenat, concurenții au fost încurajați să sintetizeze, într-un limbaj propriu, diferitele epoci ale picturii bizantine pre- și post-iconoclaste și, în aceeași măsură, să urmărească interpretările date de școlile picturale locale. Prin urmare, lucrările participante ne introduc în atmosfera artei tradiționale bizantine, specifică spațiului eclesial ortodox și, astfel, putem admira reprezentări ale unor sfinți doctori fără de arginți, pagini de manuscris ilustrând Evangheliile Sfântului Maslu, precum și proiecte ale unor racle pentru sfinte moaște, îmbogățite cu elemente decorative și reprezentări figurative. Pentru evaluarea lucrărilor este luată în considerare noutatea reprezentărilor, fiind apreciate lucrările care nu reproduc mecanic un model, ci acele lucrări care sintetizează într-o exprimare proprie mai multe reprezentări sau stiluri, fără însă a se îndrepta de tradiția bizantină. De asemenea, sunt punctate complexitatea, echilibrul și expresivitatea compoziției, precum și adecvarea stilistică, fiind urmărită armonia stilistică generală a imaginii sacre bizantine. Astfel, variația stilistică nu este doar permisă, ci încurajată, însă în limitele esteticii icoanei răsăritene. Nu în ultimul rând, mai sunt evaluate: calitatea execuției lucrărilor din punct de vedere tehnic, armonia cromatică, modelul formelor, corectitudinea desenului, știința proporției, adecvarea teologică, iconografică și funcțională, prin raportare la mediul în care acestea sunt exprimate”, ne-a declarat Nicolae Hrițcu, consilier patriarhal la Sectorul cultură, pictură și restaurare al Administrației Patriarhale.
Premierea câștigătorilor concursului se va face la finalul Sfintei Liturghii săvârșite la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale, în ziua de marți, 21 mai 2024. Cei nouă câștigători, câte trei pentru fiecare secțiune, vor primi diplome, premii în bani și catalogul expoziției.
Obținerea unui premiu la Concursul Național „Icoana ortodoxă - lumina credinței” este recunoscută ca activitate de către Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române. Astfel, concurenții care vor fi premiați trei ediții consecutive vor putea fi autorizați ca iconari, fără a mai efectua perioada regulamentară de practică.