Pentru a doua oară, biserica Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari din sectorul 2 al Capitalei a găzduit joi, 14 noiembrie 2024, o dezbatere al cărei scop a fost creșterea gradului de conștientizare în rândul tinerilor
Au fost reluate lucrările la Mănăstirea Dobreşti
La Mănăstirea "Sfânta Cuvioasă Parascheva" din comuna Dobreşti, judeţul Timiş, au fost reluate anul acesta, odată cu venirea primăverii, lucrările de construcţie întreprinse la biserica mănăstirii, precum şi la corpul de chilii destinat obştii monahale.
Mănăstirea Dobreşti a fost înfiinţată la 9 iulie 2003, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi la iniţiativa şi stăruinţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel (pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei), originar de pe aceste meleaguri bănăţene, care a achiziţionat câteva grădini şi o casă în sat, unde actualmente locuieşte obştea monahilor până la finalizarea lucrărilor de construcţie.
De la sfinţirea locului pe care se construieşte mănăstirea şi aşezarea pietrei de temelie pentru biserica închinată ocrotitoarei Moldovei, ce au avut loc la data de 23 octombrie 2005, lucrările de construcţie desfăşurate la noua vatră monahală bănăţeană au avansat încurajator.
"Lucrările de construcţie au fost reluate anul acesta la biserica mănăstirii noastre, până în momentul de faţă executându-se zidăria la cota Â9,45 m, armarea şi cofrarea arcelor bisericii şi a pridvorului deschis, în prezent fiind în execuţie centura la cota sus-menţionată. Anul acesta dorim să finalizăm structura bolţilor şi a cupolelor bisericii, precum şi a turnului ei. De asemenea, continuăm lucrările începute la casa monahală a mănăstirii, şi anume execuţia demisolului până la cota ± 0,00. Ne rugăm Bunului Dumnezeu şi Sfintei Cuvioase Parascheva să ne învrednicească a duce la îndeplinire cele ce ne-am propus, iar ostenitorilor, binefăcătorilor şi donatorilor acestei sfinte mănăstiri să le dăruiască sănătate, bucurie, spor şi ajutor în toate activităţile lor", a spus ierom. Matei Buliga, stareţul Mănăstirii Dobreşti.
Pe acest loc a existat un conac boieresc
Anul trecut, de praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva, a fost sfinţit demisolul noii biserici de către Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, şi Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjuraţi de un ales sobor de preoţi şi diaconi, şi în prezenţa a numeroşi credincioşi. Cu binecuvântarea Întâistătătorului Mitropoliei Banatului, slujbele religioase fiind săvârşite până la acea dată în biserica monument istoric din Dobreşti, care datează din anul 1852.
Locul aşezământului monahal ocupă o culme de deal la marginea localităţii, în partea de sud-vest şi are o suprafaţă de 4,67 ha. Pe acest loc, în anul 1800, a existat un conac boieresc aparţinând doamnei Analia Halasy din Debreţin - Ungaria.
Credincioşii care doresc să viziteze mănăstirea din comuna Dobreşti pot ajunge pe cale rutieră, din două direcţii.
Prima variantă este de pe drumul european E70 Timişoara - Lugoj. La intrarea în localitatea Coştei se urmează ramificaţia la stânga, pe drumul local DL85 Balinţ - Bara, apoi se urmează ramificaţia la dreapta spre Lăpuşnic-Dobreşti. O altă cale de acces este următoarea de pe drumul naţional DN 68 Făget - Lugoj. Se urmează ramificaţia la dreapta spre Mănăştur, apoi spre Bethausen, pe drumul judeţean DJ nr. 609 B. Se continuă pe ramificaţia la dreapta în direcţia Cladova - Ohaba Lungă, cu ramificaţia spre Dobreşti. Ambele rute străbat o zonă geografică frumoasă, colinară, cu drumuri accesibile.