În seara zilei de duminică, 8 decembrie, Biserica Albă, aflată pe Calea Victoriei din București, a fost gazda unui concert tradițional de colinde la care au participat numeroși credincioși și iubitori ai
Audiția piesei de teatru „Lumina Rugului Aprins”
În Amfiteatrul „Pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae” al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a avut loc miercuri, 3 aprilie 2019, audiția radiofonică în premieră a spectacolului „Lumina Rugului Aprins”. Evenimentul și-a propus să readucă în atenția ascultătorilor de teatru radiofonic importanța mișcării duhovnicești „Rugul Aprins” de la Mănăstirea Antim. Spectacolul, în regia actorului Dan Puric, face parte din proiectul „Biografii, memorii” al Teatrului Național Radiofonic.
Invitații acestui eveniment au vorbit despre Mișcarea „Rugul Aprins” și despre importanța mărturisirii credinței în societatea contemporană. Părintele conf. dr. Gheorghe Holbea a evidențiat faptul că mișcarea a reprezentat o coborâre în inimă în vremuri de prigoană și că are la temelia ei teologia Sfântului Grigorie Palama despre Maica Domnului isihasta. „Ceea ce ne bucură este că Mișcarea «Rugul Aprins» a prins contur în conștiința studenților, nu numai prin faptul că despre această mișcare se vorbește la cursul de ascetică și mistică, ci și prin faptul că este o mișcare unică în această zonă a Europei, care a cunoscut universul concentraționar al comunismului. Este o mișcare unică și demonstrează că cea mai bună metodă de a ieși dintr-un astfel de regim, pentru a ne regăsi mai ales în vremuri de prigoană, cum sunt și vremurile de astăzi la adresa Bisericii, este această coborâre în catacombele inimii prin rugăciunea inimii. Ceea ce este specific Mișcării «Rugul Aprins» este faptul că are, ca icoană, icoana Maicii Domnului la Rugul Aprins. Această mișcare are la temelia ei și teologia Sfântului Grigorie Palama despre Maica Domnului isihasta. Maica Domnului, care prin rugăciunea sa în Sfânta Sfintelor a văzut lumina dumnezeiască necreată, o teologie pe care părintele Daniil Sandu Tudor o va decanta liric în Imnul-Acatist al Maicii Domnului la Rugul Aprins”, a spus părintele Gheorghe Holbea.
Actorul Dan Puric, regizorul piesei de teatru „Lumina Rugului Aprins”, a subliniat latura mărturisitoare a acestui spectacol și importanța ei pentru societatea contemporană. „Este o audiție de teatru radiofonic în principiu, iar în adevăr este o mărturisire, iar când spunem mărturisire nu este doar o aducere aminte. Se spune că atunci mărturisim când punem trecutul la treabă. Sper din toată inima ca acest trecut pentru care se plătește îngroparea lui să devină activ în sufletele lor și rugul să rămână aprins. Este o mărturisire radiofonică cu un scenariu semnat de Costin Manoliu, după textele autentice. Să dea Bunul Dumnezeu ca să aibă efectul scontat într-o lume care nu mai are nevoie de trecut și nu mai are nevoie de credință. Să ne aducem aminte că Lenin a spus că tot ceea ce urăște cel mai mult sunt țăranii, pentru că ei sunt depozitarul credinței, al tradiției și lucrului manual. Tot acesta a mai spus că cel mai bun îngrășământ pentru pământ este sângele. Noi am îngrășat pământul acesta cu sângele martirilor noștri și din el a ieșit grâul credinței noastre. Sper ca din el să iasă pâinea noastră cea întru ființă”, a spus actorul Dan Puric.
Spectacolul-document va fi difuzat și la Radio România Internațional sâmbătă, 13 aprilie 2019, la ora 23:00.