În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
„Avem semnele unui an agricol bun“
"Pot spune că avem, până la această dată, semnele unui an agricol bun, inclusiv în pomicultură, pentru că nu am avut probleme cu îngheţul târziu. Practic, pentru încă o lună de zile avem date că vor fi condiţii meteo favorabile, iar dacă vor urma şi ceva ploi, va fi foarte bine pentru culturile agricole în acest an", a declarat ministrul Agriculturii.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, consideră că, la ora actuală, lucrările agricole de primăvară se desfăşoară "într-un ritm normal", iar culturile, atât cele de toamnă, cât şi cele de primăvară, arată foarte bine. "Culturile agricole se prezintă bine la această dată. Avem însămânţate aproape două milioane de hectare, din cele cinci milioane programate pentru 2011. Însămânţările sunt în ritm normal, cu excepţia cartofului timpuriu, dar multe culturi au răsărit deja. Şi culturile de toamnă arată foarte bine (...) Pot spune că avem, până la acestă dată, semnele unui an agricol bun, inclusiv în pomicultură, pentru că nu am avut probleme cu îngheţul târziu. Practic, pentru încă o lună de zile avem date că vor fi condiţii meteo favorabile, iar dacă vor urma şi ceva ploi, va fi foarte bine pentru culturile agricole în acest an", a subliniat oficialul MADR. Ministrul a mai precizat că, deocamdată, nu are informaţii de la meteorologi că ne vom confrunta cu secetă în 2011. "Voi avea o discuţie cu reprezentanţii ANM, pentru a vedea evoluţia vremii pe o perioadă mai lungă de timp. La această dată, din punct de vedere al regimului hidric, lucrurile sunt pozitive. Rezerva de apă din sol este importantă şi pentru culturile de primăvară şi pentru cele de toamnă şi este corespunzătoare în momentul de faţă, deoarece orzul, orzoaica, grâul şi rapiţa se prezintă foarte bine", a spus Tabără. Suprafaţa cultivată creşte cu 2 milioane de hectare Suprafaţa cultivată va creşte în România cu circa două milioane de hectare în acest an, până la aproape 7 milioane de hectare, fiind aproape de dimensiunea suprafeţei arabile existente în prezent, apreciază ministrul Agriculturii. "Cred că ne vom duce în acest an la aproape 7 milioane de hectare cultivate, faţă de 5 milioane hectare anul trecut. Consider că mărirea suprafeţei cultivate este un rezultat important, alături de calitatea foarte bună a lucrărilor, iar aici este meritul fermierilor. În acest an, apreciez că suprafaţa nelucrată va fi de sub un milion de hectar", a declarat Valeriu Tabără, care a precizat că, în ultimii ani, din suprafaţa arabilă a României au dispărut circa două milioane de hectare, în urma dezvoltării urbane. Ministrul Agriculturii a mai spus că, în prezent, există pe piaţă o cerere mare pentru arendarea unor terenuri, dar şi pentru realizarea unor investiţii străine în agricultură. "Consider că este un lucru foarte bun. Sunt oferte foarte multe de a se investi şi de a cultiva terenuri în România, mult mai multe decât de a le cumpăra. Românii nu trebuie să se teamă că vin străinii şi investesc în agricultură, pentru că România trebuie să producă", a adăugat oficialul MADR.