În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Avram Iancu, comemorat la Sibiu
La 150 de ani de la trecerea la Domnului a „Crăişorului Munţilor”, aşa cum a fost numit Avram Iancu, Muzeul de Istorie-Casa Altemberger din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu a organizat un eveniment de comemorare a marelui luptător pentru libertatea şi emanciparea românilor din Transilvania. În cadrul manifestărilor de miercuri, 7 septembrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat o slujbă de pomenire şi a sfinţit bustul lui Avram Iancu din curtea interioară a Muzeului de Istorie menţionat, informează mitropolia-ardealului.ro.
În cuvântul rostit cu acest prilej, IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu a subliniat importanţa cinstirii eroilor neamului românesc şi a marilor personalităţi care au marcat trecutul poporului român.
„Biserica noastră îndeamnă să păstrăm legătura cu istoria neamului. Dacă ne vom uita eroii, ne vom uita pe noi înşine; dacă nu îi cinstim, atunci nu avem nici o speranţă ca şi alţii să ne cinstească pe noi. Momentele acestea sunt profunde, sunt foarte adânci. Dorim să transmitem acest mesaj şi urmaşilor noştri, tinerilor care sunt datori nu doar la ora de istorie, ci în orice clipă să își amintească istoria neamului nostru. Nu este un lucru atât de greu să pui la temelia vieţii tale pe înaintaşii tăi. Dacă ne uităm martirii neamului, este ca şi cum ne-am uita proprii părinţi. Biserica îi cinsteşte pe eroi asemenea sfinţilor, pentru că şi sfinții sunt eroi care şi-au dăruit viaţa pentru un ideal suprem”, a spus ierarhul.
La evenimentul organizat de Muzeul Naţional Brukenthal în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu, Arhiepiscopia Sibiului şi Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, au participat oficialităţi, elevi, cadre didactice din cadrul Liceului Tehnologic „Avram Iancu” din Sibiu și alți invitați. Autorităţile prezente şi reprezentanţii instituţiilor partenere au susţinut alocuţiuni prin care au subliniat importanţa acestui moment de comemorare pentru poporul român.