De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Banca Mondială anunţă doi ani de creştere economică
Banca Mondială anticipează că România va înregistra în acest an o creştere economică de 1,5%, urmată de un avans de 4,4% în 2012. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, consideră că nu mai suntem în situaţia să luăm măsuri de corecţie, dar este nevoie să dăm dovadă de un "optimism prudent".
Banca Mondială (BM) a inclus România, alături de alte cinci ţări, în categoria economiilor în dezvoltare din Europa şi Asia Centrală care aplică cele mai ample măsuri de restructurare, potrivit raportului Global Economic Prospects 2011. Alături de România, în această categorie se mai află Bulgaria, Ucraina, Rusia, Lituania şi Kazahstan. Potrivit raportului BM, alte ţări din regiune care trec printr-un proces de restructurare semnificativă sunt Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Kârgâză, Lituania, Republica Moldova, Macedonia şi Uzbekistan. Banca Mondială anticipează că România va înregistra în acest an o creştere economică de 1,5%, urmată de un avans de 4,4% în 2012, estimările fiind în concordanţă cu cele ale Fondului Monetar Internaţional. Creşterea din Europa Centrală şi de Est este estimată la 2,1% şi 3,9% pentru 2011 şi 2012 şi va continua să fie limitată de măsurile de restructurare. Banca Mondială avertizează, însă, că România şi Bulgaria au o expunere la sistemele bancare ale unor state din zona euro cu datorii suverane mari, cum ar fi Grecia, unde redresarea este fragilă. Isărescu: "Este nevoie de un optimism prudent" Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, consideră că România nu mai este în situaţia să ia măsuri de corecţie, "însă în nici un caz nu trebuie să sară imediat în zona cealaltă, a exuberanţei", ci, dimpotrivă, să se menţină pe o linie extrem de prudentă şi să dovedească consecvenţă. "Datele privind producţia industrială pe noiembrie arată o tendinţă de creştere şi nu ne-ar impresiona dacă ar fi creşteri prea brutale, ne-ar ridica chiar semne de întrebare, dar faptul că acestea sunt treptate şi par să se consolideze, acest lucru chiar ne încurajează", a explicat Isărescu. Şeful BNR a spus că zonele care au înregistrat cele mai mari scăderi - construcţiile şi investiţiile directe - au ajuns aproape de "fundul căderii" şi efectul de antrenare în jos a activităţii economice va dispărea. "Este, de asemenea, foarte probabil, uitându-ne la cifre şi la tendinţe, ca în domeniul investiţiilor să avem un reviriment. Foarte posibil şi în domeniul construcţiilor, dacă programele de infrastructură se vor pune în practică. În plus, sperăm, ca în fiecare an, într-un an agricol mai bun", a spus Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR a reiterat că autorităţile intenţionează să continue acordurile cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, pentru a duce reformele într-o nouă etapă.