În Duminica a 30‑a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Halânga, Protopopiatul Drobeta, unde a săvârșit Sfânta
Băncile se aşteaptă la o creştere economică moderată
Reprezentanţii băncilor de pe piaţa românească estimează că, în acest an, România va înregistra o creştere economică cuprinsă între 1,2% şi 1,7%, în timp ce un procent mai mic consideră că încă nu se poate vorbi de o creştere sustenabilă. BNR avertizează că, "dacă nu ieşim din recesiune, vom avea de tras mulţi ani de acum în acolo".
Economistul-şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, este de părere că România va avea o creştere economică de 1,2% anul acesta, în timp ce Melania Hăncilă, director al Departamentului de cercetare şi strategie al Volksbank România, vede o creştere de doar 1%. "Revenirea economiei româneşti va fi anevoioasă în următorii doi ani, deoarece aceasta se confruntă cu probleme structurale majore, care necesită timp pentru a fi rezolvate. Scenariul nostru de bază indică o uşoară creştere a economiei în 2011, în jur de 1%, bazată pe continuarea trendului de creştere a exporturilor şi o uşoară revenire a investiţiilor. Dar încă nu se întrevăd perspective de revenire a consumului", a explicat oficialul Volksbank România. Pe de altă parte, directorul general al Garanti Bank, Murat Atay, vede pentru 2011 o creştere economică moderată, cuprinsă între 1 şi 2%. UniCredit estimează că economia României va reveni pe creştere în a doua parte a acestui an, urmând ca, la finele anului, Produsul Intern Brut (PIB) să înregistreze un avans de 1,7%. BRD se aşteaptă la o creştere economică de 1,2%, potrivit lui Florian Libocor, economistul-şef al băncii, în timp ce preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, este de părere că vom avea o creştere economică, dar a evitat să dea o cifră în acest sens. Pe de altă parte, în opinia economiştilor de la RBS România, economia va stagna în 2011. "Cred că economia României va stagna în acest an. Nu exclud, însă, ca activitatea economică să înregistreze o uşoară creştere sau contracţie, în funcţie de măsurile luate în domeniul politicii fiscale. Pe de altă parte, noi măsuri de austeritate ar avea un impact negativ asupra consumului populaţiei", a declarat directorului general al RBS România, Johan Gabriels. BNR: Inflaţia trebuie înjumătăţită Anul acesta va fi cel mai greu an din punct de vedere economic, pentru că "trebuie să ducem bătălia pe două fronturi, unul pentru ieşirea din recesiune şi celălalt cu încheierea echilibrului bugetar", spune Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR). "Dacă nu ieşim din recesiune, vom avea de tras mulţi ani de acum în acolo. Bătălia principală se va da cu inflaţia, care trebuie să fie înjumătăţită. Trebuie să obţinem o inflaţie la jumătatea celei din 2010", a spus Adrian Vasilescu.