Marți, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfântul Dumitru” Narcisa, Bacău, din sobor făcând parte preoții slujitori ai acestui sfânt chivot băcăuan și alți preoți băcăuani. La slujbă au participat credincioșii parohiei, precum și alți pelerini veniți pentru împreună-rugăciune la ceas de sărbătoare închinată Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
Barajul de la Stânca-Costeşti poate face faţă unei viituri pe Prut
▲O echipă de specialişti în hidrotehnică a efectuat, recent, o expertiză a lucrării hidrotehnice de pe râul Prut, ajungând la concluzia că acumularea este una foarte sigură, a declarat directorul acestei exploatări hidrotehnice, Mircea Vucovici▲
Barajul de la Stânca-Costeşti poate prelua, în orice moment, o sarcină egală cu cea din lunile iulie şi august, fără a întâmpina dificultăţi în exploatare, a declarat directorul acestei exploatări hidrotehnice, Mircea Vucovici. Potrivit acestuia, o echipă de specialişti în hidrotehnică a efectuat, recent, o expertiză a lucrării hidrotehnice de pe râul Prut, ajungând la concluzia că acumularea este una foarte sigură. „O echipă de experţi, în frunte cu profesorul Stematiu (n.r.- profesorul universitar Dan Stematiu, rectorul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti), a sosit la baraj, a verificat urmările inundaţiilor din iulie şi august şi toate efectele asupra barajului şi a fost foarte mulţumită de comportarea exploatării hidrotehnice, atât pe partea română, cât şi pe cea moldovenească“, a spus Mircea Vucovici. Viitura din această vară a atins un nivel istoric, de 1,3 miliarde de metri cubi Directorii de la exploatarea hidrotehnică de la Stânca-Costeşti susţin că viitura de pe Prut din vară a creat probleme în lacul de compensare, care necesită acum reparaţii curente. Din acest motiv, a fost întocmită o documentaţie pentru alocarea de la bugetul de stat a unei sume de peste cinci milioane de lei, în vederea efectuării unor lucrări urgente la baraj. Este vorba despre modificarea sistemului de comandă a clapeţilor de pe deversor, astfel încât acesta să poată fi utilizat de la distanţă, dar şi de întreţinerea lacului de compensare şi a zonei de debuşare de apei de la uzinele electrice. Barajul de la Stânca, ridicat în 1978, a fost proiectat pentru a acumula o cantitate de aproape 1,4 miliarde de metri cubi de apă. În urma puternicelor viituri de pe Prut, din lunile iulie şi august, volumul de apă din baraj a atins nivelul istoric de peste 1,3 miliarde de metri cubi.