Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit vineri, 27 decembrie 2024, în ziua de pomenire a Sfântului Arhidiacon Ștefan, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din
Beatificarea papei Ioan Paul al II-lea va avea loc în acest an
Ioan Paul al II-lea va fi beatificat în cursul unei ceremonii care va avea loc în prima duminică după serbarea Paştelui romano-catolic, pe data de 1 mai a.c. Papa Benedict al XVI-lea a aprobat decretul pentru beatificarea predecesorului său în cursul zilei de 14 ianuarie, după o întâlnire cu conducătorul Departamentului de canonizare, Cardinalul Angelo Amato. Beatificarea reprezintă trecerea în rândul persoanelor care au săvârşit cel puţin un miracol în cursul vieţii.
Minunea care a stat la baza hotărârii de beatificarea a papei Ioan Paul al II-lea este vindecarea unei călugăriţe franceze care suferea de boala Parkinson. Teologii romano-catolici au studiat în amănunt cazul respectiv şi au ajuns la concluzia că sora Marie Simon Pierre Normand a fost vindecată într-un mod "inexplicabil din punct de vedere ştiinţific". Numeroşi jurnalişti şi corespondenţi din întreaga lume au participat la conferinţa de presă organizată de Oficiul de Presă al Sfântului Scaun. Părintele Federico Lombardi a explicat pe larg detaliile procesului de beatificare şi a dezvăluit planurile preliminare ale ceremoniei de beatificare, care va avea loc pe data de 1 mai a.c., în prima duminică după celebrarea Paştelui. Lombardi a declarat: "Biserica este conştientă de valoarea extraordinară a mărturiei şi exemplului de viaţă creştină oferit de Karol Wojtyla, precum şi de faptul că este un prieten şi mijlocitor pentru cei care Îl întâlnesc pe Dumnezeu şi se întorc la El. Nu doar lucrările extraordinare ale lui Ioan Paul al II-lea ne atrag atenţia astăzi, ci şi sursele lor spirituale: credinţa, nădejdea, dragostea." Un timp-record Multe persoane au fost relativ surprinse de rapiditatea procesului de beatificarea a papei Ioan Paul al II-lea. Părintele Lombardi a precizat că acest proces a fost "facilitat datorită faimei de sfânt a lui Ioan Paul al II-lea." La cererea expresă a lui Benedict al XVI-lea, normele care stipulau ca procesele de canonizare să înceapă abia la 5 ani de la trecerea la cele veşnice a persoanei implicate au fost uşor modificate. Cu toate acestea, părintele Lombardi nu a uitat să sublinieze că absolut "toate etapele normative au fost împlinite cu grijă." Viteza-record a acestei canonizări rivalizează în momentul de faţă cu un singur alt exemplu: cel al Maicii Tereza. Ceremonia de beatificare va avea loc în Piaţa "Sfântul Petru" din Vatican. Data poartă o semnificaţie specială, deoarece Ioan Paul al II-lea a trecut la cele veşnice cu o zi înainte de prima Duminică de după Paşte. De asemenea, această duminică a început să fie denumită Duminica Milostivirii Divine, încă din anul 2000, când Ioan Paul al II-lea era pe scaunul papal. "Mila divină este absolut fundamentală pentru pontificatul lui Ioan Paul al II-lea", a precizat şi părintele Lombardi. În cursul zilei respective, trupul lui Ioan Paul al II-lea va fi luat din criptă şi aşezat la baza altarului din capela închinată Sfântului Sebastian. "Moaştele nu vor fi încă expuse, cel puţin pentru moment", a mai precizat părintele Lombardi.