De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Binecuvântare arhierească în Parohia Câțcău, judeţul Cluj
În Duminica a 10-a după Rusalii (a Vindecării lunaticului; începutul anului bisericesc), 1 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a sfințit noua clopotniță din curtea bisericii parohiale din Câţcău, judeţul Cluj, și clopotul care îi va chema pe credincioși la rugăciune.
La Altarul de vară din curtea bisericii, Părintele Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Credință tare”, în cadrul căruia a oferit mai multe exemple din Sfânta Scriptură de credință tare și statornică în mila și ajutorul Bunului Dumnezeu. Ierarhul a punctat și faptul că, din lipsa credinței, multe dintre rugăciunile noastre nu sunt ascultate.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. La chinonic, corul parohiei și surorile Andreea și Maria Pavelean au interpretat pricesne.
La finalul slujbei, pentru întreaga activitate pastoral-misionară și administrativă desfășurată în cei 47 de ani de slujire sacerdotală, dintre care 41 de ani în Parohia Câțcău, IPS Părinte Andrei l-a felicitat pe preotul paroh Ioan Mărginean, care și-a dedicat întreaga viață slujirii lui Dumnezeu și aproapelui. Acesta urmează a se pensiona, retrăgându-se din activitatea administrativă, dar continuându-și pe mai departe misiunea sacerdotală.
La rându-i, preotul paroh Ioan Mărginean a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor care l-au sprijinit în cei aproape 50 de ani de slujire, menționând că va rămâne implicat în toate activitățile și proiectele comunității. De asemenea, în cuvântul său a evocat satul natal Măluț, anii de școală, dar și pe bunica sa, care i-a insuflat credința și iubirea față de Dumnezeu.
La slujbă au participat oficialități locale, fii ai satului și numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei. Toți copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinția Sa a sfințit o cruce din piatră naturală (granit) ridicată în fața casei parohiale.