La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Binecuvântare arhierească în parohia clujeană „Nașterea Domnului”
În Duminica după Botezul Domnului (Începutul propovăduirii Domnului), 10 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, i-a binecuvântat pe credincioșii din Parohia „Nașterea Domnului” din cartierul clujean Gheorgheni.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Pocăința, singura noastră salvare”, în cadrul căruia a vorbit despre necesitatea pocăinței pornind de la îndemnul Mântuitorului Hristos: „Pocăiți-vă, căci s-a apropiat Împărăția cerurilor” (Matei 4, 12-17).
Citându-l pe Sfântul Macarie Egipteanul, ierarhul a afirmat că „pocăinţa este singura noastră salvare! Nici cultura, nici inteligenţa, nici nobleţea, nici frumuseţea nu-l reînnoiesc pe om, ci numai pocăinţa adevărată, ruşinea şi regretul pentru tot păcatul săvârşit în trecut. Şi, bineînţeles, schimbarea totală a felului de vieţuire, de gândire”. De asemenea, ierarhul a arătat că pocăința nu înseamnă schimbarea confesiunii, ci, aşa cum spune Sfântul Ioan Damaschinul: întoarcerea cu lacrimi și cu părere de rău de la păcat la virtute și de la diavol la Dumnezeu.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de preoteasa prof. Petronela Taloș. La chinonic, grupul de copii al parohiei a interpretat cântări religioase.
Ierarhul l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Cornel Coprean, care este și consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. La final, preotul paroh Cornel Coprean a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare şi i-a dăruit o icoană pictată pe sticlă cu Botezul Domnului, realizată de copiii de la cercul de pictură al parohiei.
Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca s-a înfiinţat la 16 martie 1990. Piatra de temelie a noii biserici a fost pusă în luna decembrie 1990, iar din 1993 a început construcția, lucrările fiind coordonate de preotul Nicolae Buda. Biserica a fost sfințită la 5 septembrie 2010, de către Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. În prezent, biserica parohială este păstorită de preotul paroh Cornel Gheorghe Coprean, alături pe preotul Ciprian Taloș.