La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Binecuvântare arhierească la Catedrala Episcopală din Baia Mare
Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, la praznicul Tăierii-împrejur cea după trup a Domnului, şi de Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei.
Tăierea-împrejur a Domnului şi Mântuitorului Iisus Hristos a avut loc „la opt zile după Naşterea Sa şi fixarea numelui, aşa precum a vestit îngerul bătrânului şi dreptului Iosif că Îi vor pune numele Iisus, care înseamnă Dumnezeu mântuieşte sau Dumnezeu este Mântuitor”, a spus PS Episcop Iustin în cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi la Sfânta Liturghie.
Despre Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Preasfinția Sa a arătat că este „un mare părinte şi luminător al Bisericii lui Hristos, stâlp şi apărător al sfintei şi dreptei credinţe, care, într-o viaţă de doar 50 de ani şi 10 ani de arhierie, a făcut o adevărată reformă în instituţiile bisericeşti la vremea lui”.
De asemenea, a vorbit şi despre importanţa recunoştinţei faţă de ajutorul pe care Dumnezeu îl oferă în realizarea planurilor, la început de an calendaristic: „Este Anul Nou civil. Ne facem un bilanţ împreună cu Dumnezeu, ca de fiecare dată. În primul rând, ne gândim la viaţa noastră interioară şi la mântuirea sufletului şi apoi la realizările materiale, care trec în planul al doilea”.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de prof. Paula Bondre.
După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Te Deum pentru binefacerile revărsate asupra eparhiei şi pentru ajutor de la Dumnezeu în anul în care vine. La final, a fost anunțat Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți) în Patriarhia Română şi a fost sfinţită icoana Anului omagial al persoanelor vârstnice, care a fost pusă spre închinare în interiorul Catedralei Episcopale.