În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Înnoirea bisericii din incinta Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”
Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din incinta Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” din Bucureşti a fost resfinţită în urma unor ample lucrări de restaurare. Slujba de sfinţire şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La final, ierarhul a acordat, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, mai multe distincţii celor ce au sprijinit realizarea lucrărilor.
În ultima perioadă, biserica din incinta Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” a trecut printr-un amplu proces de restaurare, fiind înlocuit acoperişul din draniţă al bisericii, al clopotniţei şi al oficiului parohial. Totodată, pictura din Altarul bisericii a fost refăcută, iar în curtea lăcaşului de cult au fost înălţate o nouă troiţă şi un foişor din lemn, care poate fi folosit şi ca Altar de vară pentru săvârşirea slujbelor la evenimente speciale, atunci când biserica poate deveni neîncăpătoare pentru credincioşi. În urma finalizării acestor lucrări, din încredinţarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, biserica a fost resfinţită prin stropire cu agheasmă de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele Ciprian-Ion Ioniţă, consilier patriarhal, coordonator în cadrul Sectorului social-filantropic al Administraţiei Patriarhale; părintele Florin-Viorel Vlădoiu, inspector general şi șef al Secţiei asistenţă religioasă în cadrul Statului Major al Apărării; părintele conf. dr. Radu Mureşan; preotul militar Sorin Pitic, de la biserica gazdă, precum şi alţi preoţi şi diaconi.
La sfârşitul acestei slujbe, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a apreciat eforturile celor care au contribuit şi s-au străduit pentru realizarea lucrărilor de restaurare şi înfrumuseţare a bisericii.
În continuare, soborul de slujitori, în frunte cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, a săvârşit Sfânta Liturghie la Altarul amenajat în foişorul din curtea bisericii, în prezenţa reprezentanţilor Universităţii Naţionale de Apărare. După citirea Sfintei Evanghelii, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a îndemnat la înmulţirea dragostei între oameni, arătând faptul că Mântuitorul Iisus Hristos nu doar a propovăduit iubirea tuturor oamenilor, ci a arătat şi modelul suprem de împlinire a acestei noi porunci. „Adesea, Evangheliile ne arată că Hristos străbătea oraşele şi cetăţile, predicând Evanghelia Împărăţiei şi vindecând toată boala şi neputinţa din popor. Hristos nu este, aşadar, doar un Învăţător care proclamă o lege nouă, Legea Noului Aşezământ, ci El însoţeşte întotdeauna cuvântul cu fapta cea bună. El i-a învăţat pe ucenici să se iubească aşa cum se iubesc pe ei înşişi, iar înainte de Sfintele Sale Pătimiri a ridicat ştacheta acestei iubiri, spunându-le ucenicilor să se iubească aşa cum El i-a iubit, adică până la jertfa supremă”, a spus Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a adresat un mesaj de felicitare și a acordat distincții din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Astfel, preotul militar Sorin Pitic, care slujeşte la biserica din incinta Universităţii Naţionale de Apărare, a fost hirotesit iconom stavrofor, primind permisiunea de a purta cruce pectorală, bederniţă şi brâu roşu. Comandantului-rector al instituţiei de învăţământ militar, generalul de brigadă Corneliu-Dorin Pleşcan, i-a fost oferită Crucea Patriarhală pentru mireni. Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni” a fost conferit colonelului Gheorghe Constantin Pagnejer şi colonelului Doru Enache. Colonelul prof. univ. dr. Daniel Dumitru, colonelul prof. univ. dr. Mihail Anton, colonelul Victor Cîrtog şi Constantin Alecu au fost distinşi cu Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”. Totodată, distincţia de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, a fost acordată colonelului (r) prof. univ. dr. Ioan Roceanu, colonelului prof. univ. dr. Doina Mureşan, colonelului Daniel Marin, colonelului Aurelian Florin Bîrsă şi colonelului Doru Popa.
La rândul său, rectorul Universităţii Naţionale de Apărare a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru distincţiile oferite membrilor corpului profesoral al instituţiei pe care o conduce, Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul pentru slujire şi pentru cuvântul de apreciere, precum şi celor care s-au implicat pentru realizarea lucrărilor de la sfântul lăcaş. În semn de preţuire, domnia sa a dăruit Preasfinţiei Sale veşminte liturgice arhiereşti realizate din material de culoare kaki, precum şi un drapel al României. Totodată, rectorul Universităţii Naţionale de Apărare a oferit părintelui consilier patriarhal coordonator Ciprian-Ion Ioniţă o gravură înfăţişând clădirea Universităţii Naţionale de Apărare şi placheta instituţiei.