Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Binecuvântare arhierească la Schitul Marginea
Biserica "Naşterea Maicii Domnului" a Schitului Marginea, care aparţine de Mănăstirea Sihăstria Putnei din judeţul Suceava, a fost neîncăpătoare ieri datorită numărului mare de credincioşi care au participat la Sfânta Liturghie. Slujba a fost săvârşită de Înalt Preasfinţitul Pimen, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Cu acest prilej, monahia Gabriela Ilioi a fost hirotesită în scaunul de egumenă a schitului.
Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat ieri Sfânta Liturghie la Schitul "Naşterea Maicii Domnului" - Marginea al Mănăstirii Sihăstria Putnei din judeţul Suceava. Din soborul de preoţi şi diaconi au mai făcut parte pr. Cătălin Axinte, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, pr. Petru Lupăştean Barfă, protopop al Protopopiatului Rădăuţi, şi arhim. Nectarie Clinci, stareţul Mănăstirii Sihăstria Putnei. În cadrul Sfintei Liturghii, monahul Daniil Hrebenciuc a fost hirotonit ieromonah pe seama Schitului Marginea. La finalul slujbei, IPS Pimen a vorbit despre misiunea pe care o au monahii şi monahiile, remarcând faptul că familiile creştine trebuie să nască prunci pe care mai târziu să-i aducă la biserică. "Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor s-a axat pe rolul şi importanţa familiei, amintind că şi călugării din mănăstiri au un rol important în a-i ajuta pe semenii lor după posibilităţi. Fiind aşezare monahală de maici, IPS Pimen şi-a exprimat dorinţa ca la Schitul Marginea să fie îngrijite câteva bătrâne văduve sau bolnave", a spus pr. protopop Petru Lupăştean Barfă. A urmat instalarea în scaunul stăreţiei Schitului Marginea a monahiei Gabriela Ilioi. "La slujbă au venit peste 1.200 de credincioşi din comuna Marginea şi din satele din împrejurimi. Biserica schitului a fost neîncăpătoare de numărul mare de oameni care au venit să se roage. Cei prezenţi şi-au manifestat astfel dragostea faţă de aşezarea monahală de la Marginea, care a reînviat prin binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Pimen", a relatat pr. protopop Petru Lupăştean Barfă. Aşezare monahală înfiinţată acum 17 ani Schitul Marginea se află în localitatea Marginea, comuna Marginea, din judeţul Suceava, la cinci kilometri de Mănăstirea Suceviţa. Aici se poate ajunge de pe drumul naţional 17 A care leagă oraşul Rădăuţi de municipiul Câmpulung Moldovenesc. Construcţia schitului a început în anul 1994, fiind ridicată o biserică din lemn care a ars într-un incendiu în anul 2001. Apoi au fost demarate lucrările la un alt lăcaş de cult din zid, fiind refăcută şi vechea biserică. La ridicarea schitului şi-a adus contribuţia protos. Gherontie Botnar, fost egumen, care s-a mutat la Domnul în primăvara acestui an. Ansamblul monahal, aflat în construcţie, cuprinde în prezent Biserica "Naşterea Maicii Domnului", primul sfânt lăcaş ridicat aici începând cu 1994, şi un corp de chilii. După cum ne-a explicat pr. protopop Petru Lupăştean Barfă, în urma unei decizii a Centrului eparhial Suceava, schitul de maici de la Marginea se află sub directa ascultare a arhimandritului Nectarie Clinci.