În Duminica a 2‑a după Sfintele Paști, 27 aprilie, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, a poposit în mijlocul slujitorilor și credincioșilor Catedralei mitropolitane „Sfântul Spiridon” - Nou, Paraclis Patriarhal, din București. Înconjurat de un ales sobor de slujitori ai sfântului lăcaș, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, în cadrul acesteia hirotonindu‑l întru preot pe arhidiaconul Nicolae Sevastre, director de imagine la TRINITAS TV, pe seama Catedralei mitropolitane „Sfântul Spiridon” - Nou.
Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din Rodna, Năsăud
În Duminica a 3-a din Postul Mare (a Sfintei Cruci), 23 martie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat la Rodna, Protopopiatul Năsăud, județul Bistrița-Năsăud, unde a binecuvântat lucrările efectuate la casa parohială și la centrul multifuncțional.
În Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Rodna, Părintele Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a subliniat că „Iubirea imensă a lui Dumnezeu față de oameni se concretizează prin Cruce”, pornind de la versetul scripturistic: „Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică!” (Ioan 3, 16). Ierarhul a afirmat că dragostea adevărată este jertfelnică, iar din jertfa Crucii Domnului izvorăsc Sfintele Taine. Sfântul Evanghelist Ioan ne relatează că, atunci când Domnul Iisus a murit pe Cruce, „unul dintre ostași cu sulița a împuns coasta Lui și îndată a ieșit sânge și apă” (Ioan 19, 34). Apa Sfântului Botez și Sângele Sfintei Cuminecături își au obârșia în jertfa Mântuitorului, Sfânta Cruce fiind izvorul Tainelor. Acest adevăr ne este relatat în discuția pe care a avut-o Hristos cu bătrânul Nicodim, care era preocupat de mântuirea sa. Nicodim a înțeles că nașterea lui din nou se face prin Taina Botezului și printr-o viață duhovnicească aleasă, care se desăvârșește prin Sfânta Cuminecătură.
Părintele Mitropolit le-a prezentat credincioșilor patru „cuie duhovnicești” prin care se pot răstigni împreună cu Hristos, pentru ca apoi să și învie împreună cu El. Cele patru „cuie duhovnicești” sunt: aducerea aminte de moarte, aducerea aminte de judecată, aducerea aminte de Rai și aducerea aminte de iad.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul vocal „Sotirios”, format din studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană. La chinonic, corul bisericii a interpretat pricesne.
La finalul slujbei, preotul paroh Gheorghe Ganea a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare şi i-a oferit, din partea comunității parohiale, o icoană cu Maica Domnului.
IPS Mitropolit Andrei a acordat distincţii primarului comunei Rodna, Valentin-Iosif Grapini, membrilor Consiliului și Comitetului parohial, corului bisericii și altor binefăcători, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.
IPS Mitropolit Andrei a săvârşit slujba sfeștaniei și a binecuvântat lucrările efectuate în ultimii ani la casa parohială, precum și la Centrul multifuncțional cu activități culturale, edificat recent de Primăria comunei Rodna.
La slujbă au participat numeroși credincioși, precum și oficialități locale și județene, în frunte cu președintele Consiliului Județean Bistrița- Năsăud, Emil Radu Moldovan.