La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Binecuvântare arhierească pentru militarii clujeni
În a treia zi de Crăciun, miercuri, 27 decembrie, la sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ștefan, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie la biserica militară a Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” din Florești, județul Cluj.
Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia, pornind de la exemplul Sfântului Arhidiacon Ștefan, le‑a vorbit militarilor și credincioșilor prezenți despre patima răzbunării și virtutea iertării vrăjmașilor. Răspunsurile liturgice, precum și mai multe colinde, au fost oferite de un grup de teologi și artiști ai Operei Naționale Române din Cluj‑Napoca.
La Sfânta Liturghie au luat parte mai multe oficialități civile și militare, printre care comandantul regimentului, colonel Eugen‑Valentin Petrescu, și fostul comandant al aceluiași regiment, colonel Ioan Munteanu, actualmente comandantul Bazei 4 Logistică „Transilvania” din Garnizoana Dej.
În semn de mulțumire pentru prezența și binecuvântarea arhierească, comandantul unității, colonelul Eugen‑Valentin Petrescu, a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, precum și altor invitați câte o plachetă cu însemnele unității.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Andrei a săvârşit Taina Sfântului Botez pentru prunca Sarra‑Theodora, fiica pr. Emanuel Cășvean și a preotesei Ana.
În a doua zi de Crăciun, marți, 26 decembrie, la sărbătoarea Soborului Maicii Domnului, IPS Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” de la Coroana, cel mai vechi monument istoric din municipiul Bistriţa (secolul XIII). Răspunsurile liturgice au fost date de corala Bisericii „Coroana”, dirijată de prof. Rozalia Fucă‑Tomescu. La finalul slujbei, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, a mulțumit ierarhului, în numele bistrițenilor, pentru că în fiecare an, în a doua zi de Crăciun, vine să le binevestească bucuria Nașterii Domnului. Din partea comunității de la Biserica Coroana, în semn de prețuire și recunoștință, ierarhul a primit o cârjă arhierească.