Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Binecuvântare în Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Gherla
În Duminica după Botezul Domnului (Începutul propovăduirii Domnului), Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Gherla.
În biserica parohială, cunoscută și sub numele de Catedrala din Gherla, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre necesitatea pocăinței, plecând de la îndemnul Mântuitorului Iisus Hristos: „Pocăiți-vă, căci s-a apropiat Împărăția cerurilor!” (Matei 4, 17)
Ierarhul a atras atenția asupra faptului că pocăința nu este ceea ce se înțelege în vorbirea curentă, nu înseamnă schimbarea confesiunii: „A te pocăi înseamnă aşa cum spune Sfântul Ioan Damaschinul: «A te întoarce cu lacrimi și cu părere de rău de la păcat la virtute și de la diavol la Dumnezeu», a te face bun, a-ți schimba viața”.
Citându-l pe Sfântul Macarie Egipteanul, ierarhul a mai afirmat că „pocăinţa este singura noastră salvare! Nici cultura, nici inteligenţa, nici nobleţea, nici frumuseţea nu-l reînnoiesc pe om, ci numai pocăinţa adevărată, ruşinea şi regretul pentru tot păcatul săvârşit în trecut. Şi, bineînţeles, schimbarea totală a felului de vieţuire și de gândire”.
În cadrul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei l-a hirotonit întru preot pe diaconul Sergiu Cozmin Păcurar, pe seama Parohiei Sâmboieni, Protopopiatul Gherla. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de Călin Boca. La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh Vasile Ciciovan a mulțumit ierarhului pentru prezență, binecuvântare și pentru purtarea de grijă, iar în semn de prețuire și respect, i-a oferit o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos. La rândul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei le-a oferit cărți de rugăciune tuturor copiilor prezenți.
În prezent, comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Vasile Ciciovan, avându-l alături pe preotul coslujitor Fabian Seiche.
La praznicul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a slujit în Parohia „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” din cartierul clujean Mărăști. În prezent, biserica parohială este păstorită de preotul paroh Nelu Alexandru Hales, profesor la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, alături de preotul lect. univ. dr. Adrian Podaru, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă clujene.