Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Binecuvântare la „biserica bulgărească” din Tulcea
Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s-a aflat marți, 23 aprilie, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfântul Gheorghe” din municipiul Tulcea, al cărei lăcaș este cunoscut și sub numele de „biserica bulgărească”. Aici, ierarhul a oficiat Liturghia Darurilor înainte sfințite, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui mare număr de credincioși.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit credincioșilor despre însemnătatea Liturghiei Darurilor înainte sfințite, precum și despre viața, curajul și virtuțile Marelui Mucenic Gheorghe, de la care creștinii au primit întotdeauna ajutor și binecuvântare pentru a lupta împotriva păcatelor și răutăților acestei lumi. În cadrul slujbei au fost pomeniți ctitorii bulgari ai bisericii construite în urmă cu 170 de ani, dar și binefăcătorii și susținătorii români de mai târziu ai lăcașului, ne-a transmis părintele Felix Neculai, consilier eparhial.
Actuala Biserică „Sfântul Gheorghe” a fost construită între anii 1854 și 1857 prin firman împărătesc obținut de la sultanul Abdul-Medjid de la Constantinopol. Anul acesta sunt sărbătoriţi 170 de ani de la debutul lucrărilor de zidire și 194 de ani de la întemeierea parohiei. Iconostasul bisericii, unic în România prin stilul său, a fost sculptat în anul 1874 de Anton Stanishev, un renumit artist al vremii în Bulgaria, iar icoanele din tâmpla bisericii, în număr de 100, sunt producții bulgărești, românești și grecești ale celor mai buni pictori din acest spațiu multietnic al secolului al 19-lea.