Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Binecuvântare la hramul bisericii tulcene din Cerna
Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s-a aflat miercuri, 8 noiembrie, în mijlocul credincioşilor din Parohia Cerna, Protopopiatul Niculiţel, județul Tulcea, săvârșind Sfânta Liturghie cu prilejul hramului bisericii comunității. Preasfinția Sa a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la slujbă participând credincioși din parohie și reprezentanți ai autorităților locale, pentru care vizita ierarhului a constituit un moment de bucurie.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Preasfinția Sa a vorbit despre rolul și misiunea sfinților arhangheli și îngeri în viața noastră și în planul mântuirii. An de an, sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil adună acasă la un loc pe fiii satului plecați în lume, în primul rând pentru a mulţumi prin rugăciune ocrotitorilor lor cerești pentru purtarea de grijă ce le-o arată permanent în viață și în credință. Cu această ocazie, ierarhul a binecuvântat cu agheasmă noile lucrări efectuate anul acesta la biserică, precum și noul lumânărar. La final, preotul paroh Constantin Daniel a fost hirotesit sachelar. Preasfințitul Părinte Episcop Visarion a primit din partea preotului paroh și a comunității o icoană cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Biserica din Cerna a fost construită în perioada 1890-1897, iar în interior păstrează un impresionant iconostas, de referință pentru județul Tulcea, pictat de către I. Balaiș, sculptat și placat cu tablă de către D. Golios din Galați. Localitatea Cerna mai este cunoscută și prin faptul că aici este locul de naștere al poetului dobrogean Panait Cerna și că tot aici se găsește cea mai importantă comunitate de megleno-români din țara noastră.