De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Binecuvântare la Parohia Măgura din Prahova
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a binecuvântat lucrările de restaurare, consolidare și înfrumusețare de la biserica Parohiei Măgura din județul Prahova, Protoieria Vălenii de Munte, duminică, 17 septembrie 2017. La sărbătoarea comunității au participat credincioși din localitate, dar și din satele vecine.
Credincioșii parohiei prahovene Măgura și-au văzut împlinită o dorință de mulți ani. Lucrările de la biserica parohială au fost încununate prin binecuvântarea cu agheasmă săvârșită duminică de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, înconjurat de un sobor de slujitori. După rânduiala de binecuvântare a locașului, la exterior și în interior, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica comunității care are hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit Evanghelia duminicii, de la Marcu 8, 34-38; 9, 1.
„Evanghelia de astăzi ne descoperă taina crucii fiecăruia dintre noi pentru că începe cu invitația adresată de Mântuitorul Iisus Hristos: «Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie» (Marcu 8, 34). Este o frază scurtă dar care cuprinde cele patru etape importante ale hotărârii unui om de a-L urma pe Hristos și lucrarea pe care el trebuie să o facă după ce a luat această hotărâre. Remarcăm marea dragoste arătată de Hristos Domnul lumii, pentru că El nu obligă pe nimeni să-I urmeze. El face apel la libertatea fiecărei persoane de a-I răspunde cu iubire lui Dumnezeu”, a spus Preasfinția Sa.
De asemenea, Episcopul-vicar patriarhal a explicat că urmarea lui Hristos și asumarea crucii nu anulează personalitatea omului, ci îi descoperă adevărata libertate.
„Această biserică se află sub ocrotirea Maicii noastre Parascheva, o sfântă care are o personalitate și o individualitate aparte în acest cer plin de sfinți care este calendarul Bisericii noastre. Lepădarea de sine nu înseamnă a renunța la ceea ce este specific fiecăruia, ci înseamnă lepădarea balastului unei vieți obișnuite, al naturii noastre aplecate spre păcat”, a arătat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
Pentru activitatea depusă la Parohia Măgura, preotul paroh Gabriel Banu a primit, la finalul Sfintei Liturghii, rangul de sachelar. Biserica Parohiei Măgura a fost construită după cutremurul din 1977 care a ruinat vechiul locaș de rugăciune, ale cărui ruine se văd și astăzi în apropiere de noua biserică. În ultimii doi ani la biserica parohială s-au făcut importante lucrări de consolidare și restaurare, zugrăvire exterioară, refacerea acoperișului și alte lucrări de înfrumusețare, cu sprijinul credincioșilor dar și al unor binefăcători.