În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Binecuvântare pentru comunitatea ortodoxă ucraineană din Sighetu Marmației
La praznicul Înălţării Sfintei Cruci, conform calendarului iulian, vineri, 27 septembrie, din încredințarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit în Parohia Ortodoxă Ucraineană din Sighetu Marmației, care aparține de Vicariatul Ortodox Ucrainean al Patriarhiei Române.
Vizita arhierească a fost prilejuită de hramul bisericii parohiale, de sărbătorirea a 220 de ani de la zidirea lăcașului de cult și de binecuvântarea Așezământului social-cultural „Sfântul Paisie Velicikovski de la Neamț”.
În Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci”, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici români și ucraineni, în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși.
Pornind de la versetul scripturistic: „Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică” (Ioan 3, 16), ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care le-a spus celor prezenți că „prin jertfa Sfintei Cruci, Domnul Iisus Hristos a mântuit lumea”.
„Să iubim Sfânta Cruce, să ne apere Sfânta Cruce și să nu uităm că e simbolul nostru identitar. Fără Cruce nu se poate. Prin Cruce vin mântuirea și bucuria la toată lumea”, a spus ierarhul.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul Parohiei Ortodoxe Ucrainene Sighetu Marmației, atât în limba română, cât și în limba ucraineană.
La finalul slujbei, vicarul Vicariatului Ortodox Ucrainean din România, pr. Nicolae Lauruc, care este și parohul bisericii, a mulțumit ierarhului, oficialităților locale și tuturor celor prezenți la hramul bisericii. În semn de prețuire și recunoștință, Înaltpreasfinției Sale i-a oferit un engolpion și o icoană pictată pe sticlă cu Sfinții Împărați Constantin și Elena.
Pentru întreaga activitate administrativă și pastoral-misionară, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Mitropolitul Andrei i-a oferit părintelui vicar Nicolae Lauruc Ordinul Mitropolitan „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor” pentru clerici, iar pe părintele consilier Marius Lauruc l-a hirotesit iconom stravrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală. Prof. Margareta Lauruc a fost distinsă cu Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu”, familia prof. Marian și Oksana Ferțadi a primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni. Consiliul parohial, corul Parohiei Ortodoxe Ucrainene Sighetu Marmației și alți binefăcători au primit Diploma omagială 2024 -„Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, cu medalie, iar Comitetul parohial a primit distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.
Din partea Părintelui Mitropolit Andrei, au primit distincţii senatorul Sorin Vlașin, primarul municipiului Sighetu Marmației, Vasile Moldovan, şi Gheorghe Roman. De asemenea, copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a săvârşit slujba Sfeștaniei și a binecuvântat lucrările efectuate la Așezământul social-cultural „Sfântul Paisie Velicikovski de la Neamț”, edificiu aflat în proximitatea bisericii parohiale. În cadrul acestui așezământ se vor desfășura cursuri catehetice și de limbă ucraineană, organizate de parohie încă din anul 2018, atât pentru tinerii din cadrul parohiei, cât și pentru alți doritori. De asemenea, în cadrul așezământului va funcționa un centru de socializare pentru seniori, unde vor fi organizate diverse activități recreative și informative centrate pe nevoile și pe interesele persoanelor care vor frecventa centrul.