În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Binecuvântare pentru comunități din Arhiepiscopia Craiovei
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit sâmbătă, 25 noiembrie, slujba punerii pietrei de temelie a bisericii cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, în Filia Gura Menții, Parohia Menții din Dos, Protoieria Târgu Jiu Sud, județul Gorj.
La acest eveniment au participat părintele protoiereu Ionel Cîmpeanu, părintele Ștefan Robert Brandibur, Constantin Țucu, primarul comunei Borăscu, și un sobor de preoți și enoriași din satul Gura Menții. Părintele Mitropolit Irineu a felicitat inițiativa comunității parohiale, îndemnându-i să aibă credință în Dumnezeu, în Maica Domnului și în Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru realizarea lucrărilor de ridicare și înfrumusețare a lăcașului de cult: „Începem zidirea acestei sfinte biserici, închinată Maicii noastre Parascheva, mult folositoarea și mult ajutătoarea. Suntem încredințați că Bunul Dumnezeu, în această zi de pomenire a Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, ne va ajuta ca să ducem la bun sfârșit această lucrare dumnezeiască ce își are temelia pe vechea biserică din lemn. Aici vom ridica o nouă biserică din cărămidă, mai trainică. Nădăjduim că Bunul Dumnezeu ne va da putere să o finalizăm. Credința dumneavoastră și râvna pentru sfânta Biserică vor ajuta la această nouă zidire”.
Tot sâmbătă, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Vișina, județul Gorj. Ierarhul l-a hirotonit în treapta de ierodiacon pe monahul Athanasie Bîrcină. Din soborul de slujitori au făcut parte părintele arhim. Ioachim Pârvulescu, starețul Mănăstirii Lainici, părintele protos. Irodion Breaz, starețul Mănăstirii Vișina, pr. Daniel Achim și alți clerici. În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Olteniei a vorbit mai întâi despre viața aleasă a Sfintei Ecaterina și despre cum a ajuns la curățirea sufletului și a minții: „Ea stăruia într-o evlavie sufletească, cu totul legată de darurile sădite în sufletul ei. Ea a învățat filozofia din meditarea la lucrurile naturale. Toate acestea ne vorbesc despre Dumnezeu. În fiecare lucru sau parte a creației este o înțelepciune a Tatălui ceresc, care ne cheamă permanent să urcăm pe această cale spre Împărăția cerurilor. Cugetând la creația lui Dumnezeu, Sfânta Ecaterina a ajuns la Creator. Inima ei era curățită de patimi și de grijile lumești”.