În duminica a IV-a a Postului Mare, Înalt Preasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a săvârşit prima Sfântă Liturghie în oraşul vrâncean Panciu, la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“.
Chiriarhul locului a fost întâmpinat de credincioşi de la această parohie, precum şi de la alte biserici ale oraşului, care au participat la Sfânta Liturghie. Duminică a fost pomenită vindecarea fiului lunatic, consemnată în Evanghelia după Sfântul Marcu, cap. 9, precum şi Sfântul Ioan Scărarul. Înalt Preasfinţia Sa a vorbit în cuvântul de învăţătură despre legătura dintre contemplaţie şi practicarea virtuţilor. „Omul a fost creat de Dumnezeu să fie împreună-lucrător cu El. Deci, pe de o parte, omul trebuie să vină cu credinţă, iar Dumnezeu vine cu puterea Sa vindecătoare.
Dumnezeu este Atotputernic, poate să facă, în virtutea puterii Sale, tot felul de minuni, dar atunci când pe noi ne priveşte ceva anume, este nevoie şi de conlucrarea noastră. Nu e suficient doar să cerem de la Dumnezeu, să stăm cu braţele încrucişate şi să aşteptăm să ni se dea ceva. Este nevoie ca măcar cu actul credinţei să venim şi noi. A avea credinţă înseamnă să-L accepţi pe Dumnezeu ca Ziditor al Universului, al lumii nevăzute şi al lumii văzute, că este Părintele nostru Cel ceresc, că El are grijă de noi încă de când ne naştem şi până vom trece din această viaţă“, a spus Înalt Preasfinţia Sa. La finalul slujbei, ierarhul a vizitat parohia şi i-a binecuvântat pe credincioşi.
Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Panciu a fost construită între anii 1972 şi 1976, ea moştenind hramul unui lăcaş de rugăciune mai vechi care s-a dărâmat în urma cutremurului din 1940, împreună cu o altă biserică din oraş închinată Sfintei Cuvioase Parascheva. Părintele paroh Ştefan Aga de la Biserica „Sfinţii Apostoli“ a spus că în urma cutremurului a fost dărâmat aproape întregul oraş Panciu, iar în perioada comunistă, când s-a reconstruit urbea, nu s-a mai permis ridicarea lăcaşului de rugăciune închinat Sfinţilor Apostoli pe vechiul amplasament, ci s-a oferit un loc mai depărtat. „Pe parcursul anilor, după cutremurul din 1940 s-a început reconstruirea oraşului Panciu, dar autorităţile comuniste nu au permis reconstruirea lăcaşului de rugăciune dărâmat pe locul iniţial, ci preotul slujitor a fost mutat la o capelă de cimitir. De abia în anii 1972-1976 s-a ridicat actuala biserică prin strădaniile credincioşilor“, a spus părintele paroh pentru TRINITAS TV.