De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Binecuvântare pentru credincioșii din Parohia Răscruci, Cluj
În Duminica a 3-a din Postul Mare (a Sfintei Cruci), Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Răscruci, județul Cluj.
În Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Răstignire duhovnicească”, vorbindu-le credincioșilor despre importanța postului și a nevoințelor.
„În Postul Mare, iubiți frați și surori, încercăm și noi să ne nevoim, să postim, să fim buni, să postim și de bucate, dar mai ales de răutate. Atunci putem spune împreună cu Sfântul Apostol Pavel: «M-am răstignit împreună cu Hristos; şi acum nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine». Lucrul acesta dorim să îl facem în Postul Mare, să ne răstignim împreună cu Hristos; și acum nu mai trăim noi, ci Hristos trăiește în noi. E perioadă prielnică pentru această lucrare sfântă, iar Domnul Hristos, în Duminica de astăzi - a Sfintei Cruci - ne invită pe toți: «Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie»”, a spus ierarhul.
Răspunsurile liturgice au fost date de Cvartetul Synavlia, compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Roxana Chicidea.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom pe preotul paroh Dan Balog, primarului Aurel Emil Cărhaț i-a acordat Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar membrilor Consiliului parohial și altor binefăcători le-a oferit diplome de aleasă cinstire.
Elevii de la Școala Profesională Răscruci, care au participat la concursul online internațional „Împreună cu Hristos prin lume în mileniul III” au primit diplome de participare, cărți duhovnicești și alte daruri.
Ierarhul a sfințit, apoi, capela mortuară din localitate, construită în perioada martie 2021 - martie 2022, cu sprijinul Consiliului Local al comunei Bonțida.