În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Binecuvântare pentru obştea Mănăstirii Măgura‑Jina, judeţul Sibiu
Obştea de maici a Mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului” de la Măgura-Jina, judeţul Sibiu, a primit binecuvântare arhierească în Duminica a 18-a după Rusalii. Sfânta Liturghie din această duminică a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
Pelerinii au participat în număr mare la Liturghia arhierească de la mănăstirea aşezată într-un loc greu accesibil, în munţii de la graniţa judeţelor Sibiu şi Alba. Credincioşii prezenţi s-au bucurat de binecuvântarea arhierească a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurenţiu, care a liturghisit la Altarul de vară al mănăstirii.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre misiunea preoţească şi chemarea pe care o are fiecare credincios de a deveni mărturisitor al lui Hristos.
„Mântuitorul i-a chemat pe ucenici pentru a-i face vestitori ai Evangheliei şi mai ales pentru a-i face pescari de oameni. Ne adresează şi nouă această chemare, există pentru fiecare dintre noi un apostolat, fiecare la locul lui. Nu doar preoţii, nu doar monahii, nu doar cei care slujesc cele sfinte în Biserică, ci toţi credincioşii, noi toţi, fiecare în parte, avem Chipul lui Dumnezeu în noi şi avem posibilitatea să ajungem la asemănare lui Dumnezeu. Avem o slujire, o preoţie universală, o apropiere de Dumnezeu prin ceea ce facem noi, prin Sfintele Taine pe care le-am primit încă din pruncie”, a spus ierarhul.
La final, duhovnicul mănăstirii, părintele Nicon Sturza, i-a mulţumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă obştii monahale şi tuturor pelerinilor şi credincioşilor pentru participarea la Sfânta Liturghie.
Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” de la Măgura-Jina a fost întemeiată de monahia Maria Streulea în 1993. Alungată de la Mănăstirea Râmeț prin decretul comunist din 1959, maica Maria Streulea și-a dorit să revină în mănăstire, iar după evenimentele din 1989 a inițiat cu preoții din localitatea sibiană Jina și cu mai multe familii din zonă înființarea unei mănăstiri la Măgura-Jina. În 2009, monahia Maria Streulea avea să treacă la cele veșnice, iar mănăstirea este condusă de atunci şi până în prezent de monahia Olimpiada Barbu.