La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București va avea loc joi, 21 noiembrie 2024, conferința „Intrarea în biserică a Maicii Domnului, copila care ne izbăvește de frică, tristețe,
Binecuvântarea celui mai mare centru social din Episcopia Sălajului
Capela Centrului de servicii sociale „Sfântul Gheorghe” din Românași, județul Sălaj, a fost sfințită duminică, 20 octombrie, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și de Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului. A urmat Sfânta Liturghie, săvârșită de cei doi ierarhi în biserica Parohiei Românași, înconjurați de un sobor din care au făcut parte peste 25 de preoți și diaconi.
În cadrul Sfintei Liturghii, cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei. La final, Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu i-a felicitat pe părintele Gheorghe Gherman, directorul general al Centrului de servicii sociale „Sfântul Gheorghe” și pe părintele conf. dr. Gabriel-Viorel Gârdan, directorul executiv al centrului, pentru întreaga activitate desfășurată.
În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu i-a oferit părintelui Gheorghe Gherman, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Crucea Patriarhală. De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei i-a oferit părintelui Gabriel-Viorel Gârdan „Crucea Transilvană”, distincție bisericească a Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, pentru bogata activitate administrativ-gospodărească și pastoral-misionară. La rândul său, părintele Gheorghe Gherman i-a oferit ctitorului centrului, Vasile Lucuț, o icoană cu Sfântul Vasile cel Mare, ocrotitorul capelei.
În perioada 2000-2015, prin implicarea părintelui Gheorghe Gherman, a fost construit Centrul de servicii sociale „Sfântul Gheorghe”. Aici funcționează, începând cu data de 16 august 2015, Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice, situat în vecinătatea unei păduri de pin, pe o proprietate care măsoară 48.753 de metri pătraţi. Centrul oferă condiții și servicii de înaltă calitate, adaptate nevoilor specifice vârstei: găzduire, servicii de preparare și de servire a hranei, de asigurare a suplimentelor nutritive, servicii de îngrijire socio-medicală, identificare și evaluare a nevoilor individuale, socializare și petrecere a timpului liber, servicii de recuperare și reabilitare, ergoterapie, art-terapie, fiziokinetoterapie, consiliere spirituală, consiliere psihologică, promovare a relațiilor sociale. În momentul de față beneficiază de condițiile oferite de acest centru 72 de persoane.
Între anii 2000 şi 2019, la centru au fost realizate următoarele lucrări: în interior, capela a fost pictată în tehnica frescă, s-a realizat instalația electrică, au fost instalate sistemul de încălzire prin pardoseală și cel de sonorizare, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu gresogranit, s-au montat candelabre și aplice pentru iluminat, s-a confecționat iconostasul din lemn de tei, s-au montat geamuri și uși de acces și s-a confecționat mobilierul bisericesc. De asemenea, capela a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe. Parohia Românaşi are licențiat și un serviciu de îngrijire la domiciliu, cu trei angajaţi şi 20 de beneficiari.