În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Binecuvântarea comunităţii parohiale din Anieș, judeţul Bistriţa-Năsăud
În Duminica a 2-a după Rusalii (a Sfinților Români), 7 iulie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea parohială din Anieș, județul Bistrița-Năsăud.
Ierarhul a binecuvântat lucrările de restaurare efectuate la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”. În continuare, a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a afirmat că „Domnul Iisus Hristos cheamă tot neamul românesc la sfințenie”. Înaltpreasfinția Sa a făcut apel la necesitatea sfințirii vieții fiecăruia și a oferit mai multe exemple pilduitoare de sfinți români.
„Domnul Iisus Hristos cheamă tot neamul românesc la sfințenie. Simion Mehedinți spunea: «un popor, ca şi orice om în parte, atâta preţuieşte cât a înţeles din Evanghelie şi cât poate să urmeze învăţăturii lui Iisus». Fiecare român în parte și toți românii la un loc sunt chemați să împlinească Evanghelia Domnului Hristos și așa își vor sfinți viața”.
De asemenea, ierarhul a amintit cuvântul Domnului Hristos: „«Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în Împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Celui din ceruri». (…) Anul viitor, în 2025, se împlinesc 100 de ani de la întemeierea Patriarhiei Române și, cu această ocazie, o sumedenie de părinți cu viață sfântă vor fi canonizați și vor fi trecuți în calendar. (…) Ce e important? Să nu uităm că în calendarul din Cer fiecare dintre noi avem un loc. Din păcate, multe locuri rămân goale. Îl rugăm pe Domnul Hristos să ne înmulțească râvna și să dobândim și noi un loc alături de sfinții lui Dumnezeu”, a mai spus ierarhul.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul vocal „Sotirios”, format din studenți teologi clujeni.
La finalul slujbei, Mitropolitul Clujului a sfințit noua capelă mortuară din localitate. Aceasta a fost edificată în proximitatea bisericii, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Comunei Maieru, de care aparține administrativ-teritorial localitatea Anieș.
Pentru activitatea sa de peste 40 de ani de slujire sacerdotală în localitatea Anieș, preotul paroh Vasile Botiș a primit din partea ierarhului Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici. Primarul comunei Maieru, Vasile Borș, a primit o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos, iar dr. Călin-Darius Silaș, preoteasa Daniela Maria Botiș, membrii Consiliului și Comitetului parohial, corul bisericii, cântărețul bisericesc Vasile Bazga și Dan Chipăruș au primit distincţii şi diplome.