La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Binecuvântarea lucrărilor de la biserica Parohiei Dâmbu, Prahova
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, s-a aflat duminică, 25 septembrie 2022, în mijlocul credincioșilor parohiei prahovene Dâmbu, Protoieria Ploiești Nord. Ierarhul a binecuvântat cu agheasmă lucrările realizate la noua biserică parohială cu hramurile „Sfântul Cuvios Alexie, omul lui Dumnezeu” și „Sfântul Mare Mucenic Mina”, iar apoi a săvârșit Sfânta Liturghie la un Altar special amenajat, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La eveniment au fost prezenți și ctitorii bisericii, care au primit distincții din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
În urma unor ample lucrări de tencuire interioară și exterioară, realizarea instalației termice, finisaje și amenajarea centrului administrativ, credincioșii din satul Dâmbu, comuna Berceni, județul Prahova, au avut bucuria ca, după o perioadă în care s-a slujit într-o capelă în fostul cămin cultural, să se bucure acum de biserica lor, zidită cu mari eforturi și binecuvântată duminică cu agheasmă și pregătită pentru sfintele slujbe.
În cuvântul rostit după binecuvântarea lăcașului de rugăciune, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a evidențiat importanța edificării unei biserici în inima satului: „Am sfințit această biserică nouă, ridicată în mijlocul comunității dumneavoastră cu multă jertfă și credință. Zidirea unei biserici este un moment deosebit în viața unei comunități. În vremurile noastre, în care o mulțime de minciuni sunt impuse ca adevăruri, este important ca în inima satului să se predice cuvântul adevărului, care este cuvântul Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Vă dorim ca ziua de astăzi să vă aducă multă lumină, curaj, bucurie și întărire în credință de la Hristos Domnul”.
În continuare, a fost săvârșită Sfânta Liturghie la un Altar special amenajat în vecinătatea bisericii. Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhul au făcut parte pr. Mihăiță Stroe, protopop al Protoieriei Ploiești Sud; pr. Cătălin Ionuț Iordăchescu de la Parohia „Nașterea Maicii Domnului”-Ploiești; pr. paroh Justin-Florin Dumitru, precum și alți preoți de la parohii învecinate.
La momentul rânduit, Episcopul-vicar patriarhal a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit pasajul evanghelic de la Luca 5, 1-11, în care este relatată Pescuirea minunată. „Smerenia lui Petru și ascultarea lui desăvârșită față de cuvântul Fiului lui Dumnezeu i-au adus ceea ce el nu a dobândit prin propriile lui cunoștințe de pescar niciodată - o cantitate imensă de pește, care era aproape să scufunde nu una, ci două corăbii. În fața chemării noastre de creștini, în fața cuvântului lui Hristos ne smerim, ne facem mici, chiar dacă am acumulat studii multe și înalte, sau dacă avem experiență și talent deosebit în munca pe care o facem în fiecare zi. Ascultarea și smerenia fac ca harul lui Dumnezeu să facă minuni, să aducă roade neașteptate acolo unde munca și priceperea nu au dobândit nimic, nici măcar un pește o noapte întreagă. (…) Petru, înfricoșat de această minune nemaiîntâlnită, își recunoaște starea lui de om obișnuit, care se luptă zilnic cu păcatele, și cade înaintea lui Hristos arătând pentru a doua oară smerenie și umilință. Apreciind aceste calități, smerenia și ascultarea, Mântuitorul îi adresează cuvinte de încurajare. Această minune a pescuirii minunate coincide și cu chemarea la apostolat a celor patru, Simon și Andrei, Ioan și Iacob, ceea ce ne arată și ultimul verset al Evangheliei citite astăzi: «Şi trăgând corăbiile la ţărm, au lăsat totul şi au mers după El»”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
Ordine, diplome și distincții bisericești
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a acordat din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel rangul de iconom stavrofor părintelui Cătălin Ionuț Iordăchescu, fost slujitor la această biserică, în timpul căruia s-a pus piatra de temelie și s-a ridicat biserica. Părintelui paroh Justin-Florin Dumitru, care a continuat lucrările realizate până în prezent, i-a fost acordat rangul de iconom.
Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni a fost oferit fostului primar al comunei Berceni, Constantin Bucur - post-mortem; Cosminei Ramona Pandele, actualul primar al comunei Berceni; lui Constantin Panait, viceprimar; familiei Liviu și Elena Ioana Trifan și lui Ștefan Lișiță.
Totodată, diploma comemorativă 2022 - „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț” cu medalie; distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, și distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului au fost oferite mai multor ostenitori și binefăcători ai acestui sfânt lăcaș.
Piatra de temelie a bisericii din satul prahovean Dâmbu a fost pusă în anul 2012, iar zidirea acesteia a început în anul 2014.