Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Binecuvântarea lucrărilor la biserica parohiei prahovene Pleașa
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit duminică, 22 mai 2022, slujba de binecuvântare cu agheasmă a lucrărilor realizate la noua biserică a Parohiei Pleașa, comuna Bucov, județul Prahova. În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară din vecinătate, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La final, ctitorii și ostenitorii care s-au implicat la zidirea acestei biserici au primit distincții din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Comunitatea din satul Pleașa a trăit duminică un moment de aleasă sărbătoare și bucurii duhovnicești. După redeschiderea șantierului în anul 2018, noul lăcaş, cu hramurile „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina”, rodul unei munci neistovite a credincioșilor și a păstorului lor sufletesc, părintele Marius Gheorghe, a fost binecuvântat prin stropire cu agheasmă. Astfel, după un an și jumătate în care slujbele au fost săvârșite într-un paraclis amenajat în căminul cultural, credincioșii vor avea posibilitatea să se roage și să se bucure începând din această zi de noua lor biserică, o podoabă a comunității.
Programul dedicat evenimentului a început încă din ajun, cu slujba Privegherii, oficiată la Altarul de vară din vecinătate, ridicat chiar în locul unde a fost altarul vechii biserici.
A doua zi, încă de dimineață, credincioșii comunității au venit în număr mare să participe la acest moment important din viața parohiei, primind, totodată, și binecuvântarea Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a poposit în mijlocul lor la ceas de sărbătoare. Alături de aceștia, au fost prezenți și credincioși din împrejurimi, ctitori și donatori, precum și reprezentanți ai autorităților locale.
Înainte de Sfânta Liturghie, ierarhul a săvârșit slujba Aghesmei mici, iar în continuare a binecuvântat lucrările realizate la noul lăcaș de rugăciune al parohiei. Evenimentul reprezintă o încununare a unor ample lucrări reîncepute în anul 2018 și care constau în edificarea și dotarea lăcașului de rugăciune, construirea lumânărarului, a Altarului de vară și a gardului, realizate prin generozitatea unor credincioși binefăcători și a unor autorități publice și locale.
Cu acest prilej a fost adusă și sfințită și o copie a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Iordănița”, realizată la Atelierele Patriarhiei Române, ce va rămâne permanent în lăcașul de cult. Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor la slujba de sfinţire şi la Sfânta Liturghie au făcut parte: părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor „Lumina”; pr. lect. dr. Aurel Mihai de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București; pr. Adrian-Cosmin Matei, protopop al Protoieriei Ploiești Nord; protos. Antipa Burghelea, de la Mănăstirea Antim din Capitală; părintele paroh Marius Gheorghe; diac. Eugen Buchiu, editor-coordonator la Departamentul „Actualitatea” al TRINITAS TV; diac. Nicolae Iancu, reporter TRINITAS TV, precum și alți slujitori din parohiile învecinate.
În cuvântul de învățătură rostit, după citirea pasajului evanghelic de la Ioan, 4, 5-42, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a subliniat că femeia samarineancă a devenit o misionară: „Părinții Bisericii, referitor la ceea ce s-a întâmplat la fântâna lui Iacov, ne spun lucruri deosebit de prețioase. După discuția purtată cu Mântuitorul, femeia samarineancă degrabă a alergat în cetate și le-a spus locuitorilor din Samaria să vină și să vadă un om care i-a spus ei toate. Ea a devenit, după cum ne relatează Părinții Bisericii, primul apostol al concetățenilor ei care a vorbit despre Mesia, astfel încât a început vremea culegerii roadelor propovăduirii Evangheliei, când mulțime de oameni au coborât din cetate către fântână pentru a-L vedea pe Cel propovăduit de femeia care le spusese despre El”.
În continuare, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a tâlcuit semnificația celor cinci bărbați amintiți în Evanghelia rânduită. „Mântuitorul a venit ca să-i caute și să-i mântuiască pe cei pierduți. I-a descoperit femeii lucruri pe care le ținea tăinuite. I-a spus că a avut cinci bărbați, iar cel cu care era acum nu-i era bărbat. Despre aceste cuvinte, Părinții Bisericii ne spun că poate fi vorba și despre plăcerile trecătoare pe care le caută pământenii, vorbind despre cele cinci simțuri și despre robia lor în viața fiecăruia dintre noi. Pe de altă parte, Părinții Bisericii ne spun că cei cinci bărbați reprezentau credințele pe care un rege asiro-babilonian le strecurase în sânul poporului din Samaria. Atunci când locuitorii acestei regiuni au fost deportați, în locul lor au venit triburi păgâne, care au amestecat credința poporului ales cu învățăturile idolatre”, a reliefat Preasfinția Sa.
În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Andrei-Ciprian Jora, pe seama Parohiei Fundeni, Protopopiatul Vălenii de Munte.
Ordine, diplome și distincții bisericești
Cu ocazia slujbei de binecuvântare a lucrărilor realizate la biserica Parohiei Pleașa, părintele paroh Marius Gheorghe a primit rangul de iconom stavrofor. Totodată, ca semn de recunoaștere a grijii arătate față de această comunitate pe toată durata desfășurării lucrărilor, primarul comunei Bucov, Ion Savu, a primit Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru mireni. Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni a fost acordat viceprimarului Nicolae Nicolescu. Același ordin a fost oferit lui Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova, și lui Marius Alexandru Soare.
De asemenea, au fost acordate distincții și altor binefăcători ai acestei parohii.