În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Binecuvântarea Luminii la Sibiu şi la Cluj
Toată suflarea ortodoxă din Mitropolia Ardealului şi Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului a primit cu emoţie lumina Învierii în noaptea de Paşti bucurându-se de cea mai mare sărbătoare a Ortodoxiei. Slujba Învierii şi Sfânta Liturghie în catedralele chiriarhale au fost săvârşite de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, în cetatea Sibiului şi de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, la Cluj Napoca.
Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim a fost oferită mulţimilor de credincioşi din Sibiu şi din împrejurimi, dar şi celor veniţi din alte părţi ale ţării la Catedrala Mitropolitană din centrul cetăţii transilvane. Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat slujba de Înviere înconjurat de un sobor de slujitori. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici“ a locaşului de cult. Soborul slujitor a oficiat slujba Învierii pe treptele catedralei, apoi a urmat Sfânta Liturghie în locaşul de cult. O mare parte din credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos, iar la final, toţi cei prezenţi au primit pâinea binecuvântată special - „paşti“. Între cei prezenţi la slujbă s-au aflat prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli, viceprimarul Astrid Fodor, secretarul Consiliului Judeţean, Iordan Nicola, şi alte oficialităţi.
La „A doua Înviere“, credincioşii din parohiile sibiene au venit în număr mare alături de preoţii lor la Catedrala Mitropolitană pentru a participa la slujba religioasă şi la pelerinajul de Paşti. Slujba a fost săvârşită de IPS Mitropolit Laurenţiu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Evanghelia de la această slujbă a fost citită de preoţi în 14 limbi, simbolizând unitatea de credinţă a întregii Biserici. După slujbă a urmat tradiţionalul pelerinaj de Paşti de la Sibiu, preoţii şi credincioşii purtând prin centrul oraşului icoana Învierii, moaştele Sfântului Ierarh Andrei {aguna şi vestind tuturor marea minune.
Peste 5.000 de credincioşi au luat lumină în noaptea de Înviere de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, participând de la ora 00:00 la slujba de Înviere săvârşită de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Sfânta Lumină a fost adusă şi în acest an de la Ierusalim. Sâmbătă-seară în Aeroportul Internaţional „Avram Iancu“ din Cluj-Napoca a fost prezentă şi delegaţia Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, condusă de exarhul mănăstirilor, arhimandritul Dumitru Cobzaru.
La începutul slujbei de Înviere, IPS Mitropolit Andrei a dăruit lumina preoţilor şi credincioşilor, iar după momentul Evangheliei, a dat citire Pastoralei intitulate „Înviat-a Hristos şi viaţa stăpâneşte“. La slujbă au participat numeroase oficialităţi, alături de reprezentanţi ai Casei Regale a României.
IPS Mitropolit Andrei a citit Pastorala şi în cadrul Sfintei Liturghii din prima zi de Paşti, duminică, 12 aprilie. La finalul slujbei, ierarhul le-a mulţumit celor care s-au implicat în pregătirile pentru sărbătoarea Învierii Domnului. De asemenea, le-a mulţumit şi credincioşilor pentru prezenţa lor la slujbă, subliniind faptul că ei alcătuiesc Biserica. În încheiere, ierarhul a binecuvântat, aşa cum este tradiţia, coşurile cu ouă, brânză şi carne aduse de credincioşi. (Ştefan Mărculeţ, Alexandra Andereş)