La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Binecuvântarea Sfântului Dimitrie pentru Protopopiatul Sector 1 Capitală
Ocrotitorul Bucureștilor, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, i‑a binecuvântat sâmbătă, 6 aprilie 2024, pe credincioșii din mai multe parohii și mănăstiri ale Protopopiatului Sector 1 al Capitalei, continuându‑se astfel seria vizitelor duhovnicești din cadrul pelerinajului istoric desfășurat în Arhiepiscopia Bucureștilor. Delegația este condusă de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal. Manifestarea se desfășoară în contextul împlinirii a 250 de ani de când sfintele moaște se află în București, moment consemnat și în calendarul Bisericii noastre, la data de 13 iulie, când va fi marcat anul acesta în mod special pe Colina Bucuriei.
Prima oprire din pelerinajul de sâmbătă, 6 aprilie, a fost la Schitul Măgureanu din Capitală, cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, așezământ monahal ce renaște duhovnicește și se înnoiește prin ample lucrări de restaurare și conservare a elementelor arhitecturale, care vor pune în valoare așezământul.
Delegația cu racla Sfântului Cuvios Dimitrie, condusă de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteannul, Episcop-vicar patriarhal, a fost întâmpinată de părintele arhimandrit Antim David, starețul Schitului Măgureanu. A fost o adevărată atmosferă de sărbătoare, credincioșii bucurându-se de vremea frumoasă și de miresmele îmbietoare ale florilor de primăvară din Parcul Cișmigiu din vecinătate care bucurau și privirea prin culori felurite. Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a evidențiat importanța momentului pentru obștea monahală: „Părinții acestei mănăstiri se nevoiesc în centrul cetății, pentru ei viața Sfântului Dimitrie fiind o candelă aprinsă vrednică de urmat și, de aceea, acest moment al șederii sfintelor moaște aici reprezintă un îndemn pentru obște la sfințirea vieții prin osteneli, rugăciune, post și fapte bune. Dorim ca Sfântul Dimitrie cel Nou să vă ajute prin rugăciunile sale înaintea tronului Preasfintei Treimi pentru osteneala de a‑l primi în dimineața acestei zile aici și să reverse binecuvântarea sa asupra acestei obști cuvioase a Mănăstirii Schitul Măgureanu”.
Un alt scurt popas, ca o rememorare a Bucureștiului de altădată, a fost la Biserica Kretzulescu din Piața Revoluției, martoră timp de trei secole a istoriei Capitalei, cu perioadele de înflorire și vicisitudinile care au încercat-o în multe rânduri. „Itinerarul de astăzi al pelerinajului a fost înscrisă și biserica-monument istoric Kretzulescu din centrul Capitalei. Lucrul acesta înseamnă un eveniment deosebit pentru viața duhovnicească a acestei parohii. Desigur, aflându‑vă în vecinătatea Catedralei Patriarhale, unde de 250 de ani veghează asupra orașului și a locuitorilor săi Sfântul Dimitrie cel Nou și puteți să urcați Colina Bucuriei oricând simțiți nevoia de a vă închina sfintelor sale moaște, iată că astăzi are rol un eveniment cu totul special, acela al venirii sfintelor moaște la biserica dumneavoastră. Ne‑am rugat pentru cei care l‑au primit cu dragoste, cerând pace lumii, iertare păcatelor și mântuire sufletelor noastre. Acest moment să rămână o amintire binecuvântată și vie în sufletele dumneavoastră, iar icoana sfântului să fie un imbold pentru fiecare dintre noi de a ne osteni după modelul său, ca împreună cu el să dobândim și noi mântuirea sufletelor și viața cea veșnică”, a spus ierarhul în cuvântul de învățătură rostit.
Pelerinajul a continuat la Parohia Precupeții Noi, unde paroh este părintele Marin Comănescu, protopopul Protoieriei Sector 1 Capitală. În cuvântul rostit, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a reiterat invitația credincioșilor de a participa la evenimentele desfășurate în data de 13 iulie: „Evenimentul major al împlinirii celor 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Dimitrie la București va avea loc în ziua când se împlinesc acești ani, 13 iulie. Dacă Sfântul Dimitrie poposește astăzi în mijlocul parohiei voastre, vă așteptăm cu multă bucurie ca în data de 13 iulie să fiți alături de toți creștinii din București la această mare sărbătoare. Sfântul Dimitrie, prin mijlocirile sale, să vă dăruiască sănătate și multă râvnă în împlinirea rânduielilor Bisericii”.
Următoarea oprire a fost la Parohia Dorobanți, din vecinătatea Colegiului Național „Ion Luca Caragiale”. Aici racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a rămas la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” aproximativ 30 de minute, iar apoi a poposit pentru scurt timp la Parohia Mavrogheni, unde educația se împletește cu filantropia. Lângă această biserică este în construcție un centru pentru recuperarea copiilor cu sindrom Down și autism.
Pelerinajul a continuat la frumoasa biserică a Parohiei Miron Patriarhul, ce se remarcă atât prin mărime, cât și prin arhitectură, unde parcă totul se mișca de dragul și spre cinstirea Sfântului Cuvios Dimitrie. La punerea pietrei de temelie a lăcașului, în anul 1928, au participat Patriarhul Miron Cristea și Regina Maria.
La amiază, delegația a ajuns la biserica Parohiei Parcul Domeniilor-Cașin, Paraclis Patriarhal, din apropierea Arcului de Triumf, care prin arhitectura neoromânească, ce îmbină stilul brâncovenesc cu cel bizantin, este asemenea unei cărți de vizită pentru cei care pătrund în București dinspre Ploiești. „Este o binecuvântare unică de la Dumnezeu ca să primiți astăzi vizita Sfântului Dimitrie cel Nou. Aflându-ne la jumătatea Sfântului și Marelui Post, să luăm pilda vieții Sfântului Dimitrie ca model pentru viețuirea noastră. Cu toții suntem datori să arătăm aceeași râvnă în împlinirea voii lui Dumnezeu și în respectarea legii morale pe care Dumnezeu a dat-o fiecăruia dintre noi. Închinarea la racla sfântului să vă aducă binecuvântare de la Dumnezeu, pace în suflete, în familie și să ne învrednicească Dumnezeu să petrecem restul postului în smerenie și ascultare, urmând modelul ideal al Sfântului Dimitrie cel Nou, ca praznicul Învierii Domnului să ne aducă și nouă nădejdea care a animat inima și sufletul lui de a deveni împreună cetățean cu îngerii”, a reliefat Episcopul-vicar patriarhal în cuvântul rostit.
Programul pelerinajului a cuprins opriri și la Parohia „Sfânta Vineri”-Pajura; Parohia Dămăroaia; Parohia Măicăneasa și Parohia „Sfânta Maria”-Herăstrău.
Seara, ultima oprire a fost la Biserica „Sfântul Andrei”-Chitila, care de pe latura de nord-est a Șoselei Chitila, la intrarea în București dinspre Târgoviște, ne întâmpină ca un străjer de cetate.
Racla cu sfintele moaște a fost întâmpinată aici de o mulțime de credincioși ce au umplut esplanada generoasă a bisericii. Răbdători și cu bucurie în suflet că trăiesc momente istorice, s-au așezat la rând pentru a petrece câteva clipe cu ocrotitorul lor, fiind mărturie că Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou a rămas în sufletele credincioșilor mărturisitori un model de smerenie, iubitor al celor rugători și grabnic ajutător al lor.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a explicat că Sfântul Dimitrie este vindecător de boli, subliniind apoi legătura cu anul comemorativ și Taina Sfântului Maslu care a urmat: „În viața bucureștenilor și a creștinilor din Muntenia, Sfântul Cuvios Dimitrie a fost cu precădere izbăvitor de boli, de ciumă și holeră. De asemenea, avem o mulțime de mărturii ale unor oameni care, urmare a rugăciunilor la Sfântul Dimitrie, s-au vindecat de diferite suferințe. Sfântul Maslu din seara aceasta are o semnificație deosebită, deodată prin faptul că se săvârșește în prezența moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie, vindecător de boli și făcător de minuni, dar și pentru că evenimentul se desfășoară în 2024, Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți. Iată un buchet de înțelesuri duhovnicești care dau acestei seri caracterul de unicat în viața parohiei și a fiecăruia dintre noi. Să ne rugăm cu credință, că pentru rugăciunile Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Doctori fără de arginți Dumnezeu Se va îndura de noi și ne va izbăvi din toate suferințele trupești și sufletești”.
În continuare, ierarhul a săvârșit Taina Sfântului Maslu, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, timp în care rândul credincioșilor a curs necontenit la racla Ocrotitorului Bucureștilor.
La final, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a primit din partea parohiei icoana emblematică a acestui an, în care este zugrăvit Mântuitorul Iisus Hristos, Păstorul Cel Bun, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre.
Și în această zi de pelerinaj, așa cum a fost și în cele din județele Prahova și Ilfov, s-au rostit la racla Sfântului Dimitrie mii de rugăciuni de către credincioși.
Duminică, racla cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie va fi dusă la biserici și așezăminte din Protoieria Sector 2 Capitală, delegația fiind condusă de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.