IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Binecuvântări arhiereşti de ziua Înaintemergătorului
De sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, ierarhii Mitropoliei Banatului au săvârşit Dumnezeiasca Liturghie, au vizitat mai multe parohii şi au rostit cuvinte de învăţătură. Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a vizitat Parohia Timişoara-Viile Fabric, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în Parohia Arad-Centru, iar Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit la Biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ din Caransebeş.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a fost prezent de praznicul Înaintemergătorului Domnului în mijlocul credincioşilor din parohia timişoreană Viile Fabric. Chiriarhul a participat la Sfânta Liturghie şi a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură. Înaltpreasfinţia Sa a prezentat aspecte importante din viaţa Sfântului Ioan Botezătorul, dar şi a părinţilor săi, preotul Zaharia şi Elisabeta, şi totodată a subliniat puterea mijlocitoare a Sfântului Ioan Botezătorul înaintea tronului Preasfintei Treimi.
În finalul slujbei, părintele paroh Marius Sfercoci a mulţumit Mitropolitului Banatului pentru prezenţa în mijlocul clericilor şi credincioşilor acestei comunităţi şi a prezentat chiriarhului câteva repere istorice din viaţa parohiei.
Alături de enoriaşii parohiei, la slujbă au participat cadre didactice şi elevi de la Şcoala Gimnazială nr.7 „Sfânta Maria“ din Timişoara, care l-au întâmpinat pe chiriarh cu pâine şi sare, potrivit tradiţiei, fiind îmbrăcaţi în straie populare.
În ziua prăznuirii Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a luat parte la Sfânta Liturghie, săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi, în biserica Parohiei Arad-Centru, catedrala veche din Arad. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa, continuând o tradiţie de zeci de ani, a răspuns invitaţiei comunităţii ortodocşilor sârbi din Arad, participând la Sfânta Liturghie săvârşită în biserica ortodoxă sârbă din Arad, de către un sobor de slujitori ai sfântului locaş. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a transmis tuturor credincioşilor ortodocşi sârbi un mesaj de felicitare, doriri de propăşire materială şi spirituală şi sărbători fericite cu prilejul sărbătorii praznicului Naşterii Domnului pe stil vechi. Comunitatea sârbească din Arad numără peste 400 de suflete în municipiu şi aproximativ 800 în judeţ.
Ieri, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la biserica cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ din Caransebeş. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Gheorghe Dobreanu“ al catedralei istorice din Caransebeş.
„La început de an 2015 suntem datori şi noi în Episcopia Caransebeşului să proclamăm acest an ca An omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhiile Patriarhiei Române. Suntem datori să medităm şi să luăm aminte la exemplul vieţii şi activităţii celor care s-au remarcat în eparhiile noastre ca mari păstori de suflete. Începem, aşadar, anul misiunii noastre prin slujirea festivă în această parohie, unde îşi dorm somnul de veci episcopii Caransebeşului şi marii păstori de suflete, profesori de teologie, protopopi, preoţi, dascăli şi personalităţile care au marcat istoria episcopiei noastre şi istoria Banatului de munte“, a arătat Preasfinţitul Părinte Lucian în cuvântul de învăţătură
Parohia „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ din Caransebeş derulează mai multe proiecte sociale pentru copii şi bătrâni. De asemenea, are o rodnică şi strânsă colaborare cu unităţile şcolare şi preşcolare de pe raza acesteia, precum şi unitatea militară din Caransebeş. Biserica parohială a fost ridicată în anii 1770-1780, a fost sfinţită la 11 mai 1781, de către Episcopul Caransebeşului şi Vârşeţului Vichentie Popoviciu. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Darius Herea, Valentin Birău)