În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Binecuvântări arhiereşti pentru copiii îngrijiți la Mănăstirea Piatra Fântânele
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a vizitat cei 32 de copii îngrijiţi de maicile de la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului”, Piatra Fântânele, județul Bistrița-Năsăud.
Ierarhul s-a întâlnit, în perioada 7-8 februarie, cu obștea așezământului monahal și cu cei 32 de copii și tineri care sunt găzduiți și îngrijiți la mănăstire, în cadrul unui internat social, atât pe parcursul anului școlar, precum și în perioada vacanței.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei le-a adresat copiilor și maicilor care-i îngrijesc un cuvânt duhovnicesc, i-a binecuvântat pe fiecare în parte și le-a oferit dulciuri și cărți de rugăciuni. La rândul lor, copiii au interpretat poezii și cântece religioase.
„Înțeleptul Solomon, în Cartea Pildelor, capitolul 22, versetul 6, ne zice «învață-l pe tânăr cu purtarea pe care trebuie s-o aibă și chiar când va îmbătrâni nu se va abate de la ea», așa ne învață pe noi pe toți - pe părinți, pe dascăli și pe maicile de aici - să avem grijă de voi. E foarte important ca printre celelalte lecții, să învățăm și lucruri frumoase legate de credința noastră, de evlavia noastră creștină. (…) S-a dovedit că atunci când copilașii învață și sunt cuminți, pot să îi biruiască în înțelepciune chiar și pe bătrâni”, le-a spus ierarhul.
Obștea maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele, printre activitățile zilnice și programul de rugăciune, se ocupă și de 32 de copii din cătunele îndepărtate ale zonei, pe care îi ajută să meargă la școală, îi hrănesc, îmbracă și le oferă dragoste și grijă necondiționată.
Copiii au vârste cuprinse între 3 și 17 ani, iar o parte dintre ei au rămas fără unul dintre părinți sau provin din familii fără posibilități materiale. Maicile sunt implicate în educația copiilor și țin seama de înclinațiile pe care le au cei mici. Cu ajutorul lor și al unor profesori de specialitate, aceștia studiază pian, vioară, dar și alte discipline. În prezent, la mănăstire viețuiesc 26 de maici, stareță fiind stavrofora Pamfilia Solcan, iar duhovnic protosinghelul Gavril Horț.